Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik ben een meisje van 16 jaar. De laatste 2 maand heb ik soms eens wiet gedaan met mijn vriendinnen, dat was altijd goed afgelopen. Alleen had ik eergisteren een erge bad trip. Ik had een pure gedaan, niet heel groot, maar blijkbaar was het ook hele straffe wiet. Ik voelde me meteen erna helemaal weg. Die avond heb ik ook veel stress gehad, er was luide muziek, allemaal mensen dat ik niet kende en we moesten wel een halfuur weglopen van de politie op het einde. Al dit herinner ik mij, maar mijn lichaam was lam. Ik kon maar aan één ding tegelijk denken en soms niet bewegen tenzij ik me echt forceerde. Ik heb dan ook een halfuur gelopen, wat wel lukte met iemand die ik volgde. Na dat lopen heb ik ook even gehallicuneerd. (De rest van de avond was ik heel de tijd aan het zitten en kon ik niet echt bewegen.) Dan ben ik nog naar huis gefietst (wat denk ik helemaal onverantwoord was) met een vriendin die door mij te zien ook veel stress kreeg en dan ook een bad trip had. Ik ben in bed gekropen en had heel slecht geslapen die nacht. De volgende dag werd ik wakker en dacht ik dat ik normaal was, maar rond 16u middag voelde ik me opeens weer erg raar. Het leek alsof mijn lichaam niet bij mijn gedachten hoorden ofziets. Ik ben naar huis gegaan toen en ik kon wel een gesprek voeren en snel antwoorden maar alles leek heel raar, vaag, misschien zoals een droom? Ik ben vroeg gaan slapen en ben nu wakker geworden. Ik voel mij nog steeds een beetje raar. Ik kan wel alles doen maar het lijkt toch nog niet zoals ervoor. Ik ben bang dat ik lang zo vaag zal blijven. Er lijkt iets anders met mijn zicht en mijn gedachten ofzoiets. Moeilijk om uit te leggen, maar alles passeert mij zo precies. Hebben jullie hier ervaring mee? Duurt dit lang? Gaat het over of moet ik echt naar een dokter? Ik denk dat ik vooral stress en me daardoor misschien wat raar voel, maar aangezien mijn bad trip ook met hallucinaties kwam, weet ik het niet goed. Hopelijk was dit duidelijk genoeg voor een antwoord. Groetjes.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Voor ik mijn verhaal begin wil ik je gerust stellen. De klachten die je ervaart komen vaak voor en gaat eigenlijk altijd vlot en vanzelf weer over. Er is niets stuk in de hersenen. Hieronder zal ik beschrijven waar je klachten vandaan komen en hoe je invloed uit kan oefenen op je herstelproces.

Op het moment dat je een bad trip hebt, raakt het angstcentrum in de hersenen behoorlijk overprikkeld. Nu, een paar dagen later, is dit angstcentrum nog steeds overgevoelig. Hierdoor kunnen stress of andere prikkels plotseling veel harder binnen komen.

De klachten die je ervaart worden veroorzaakt door een zelfbeschermingsmechanisme. Jou lichaam beschermt zichzelf tegen het overgevoelige angstcentrum door zich voor deze prikkels af te sluiten. Dit doet het lichaam zo goed dat het soms kan voelen alsof "je lichaam niet bij je gedachten hoort" of "alsof je heel vaag bent".

Dit zelfbeschermingsmechanisme is dus niet gevaarlijk maar in jouw situatie wel heel vervelend.

Met de tijd zien we dit soort klachten eigenlijk altijd afnemen tot ze weg zijn. Gezonde voeding en voldoende slaap, lichaamsbeweging en ontspanning helpen hierbij.

Stress is een extra prikkeling van het hersenen. Hierdoor blijft je angstcentrum overgevoelig. Het houd je klachten in stand. Pas op dat je niet in een vicieuze cirkel terecht komt:

  1. Je voelt je 'vaag'
  2. Je maakt je hier zorgen over ('zal dit voor altijd zo blijven?)
  3. Jouw zorgen zijn een vorm van angst en stress
  4. De angst en stress maken je klachten heftiger (je bent weer bij 1)

Jij kan deze cirkel doorbreken. Accepteer dat deze klachten er nu even zijn, stress er niet te veel over. Probeer je er van af te leiden en heb vertrouwen dat ze vanzelf weer over gaan.

Gebruik van drugs kunnen deze klachten ook in stand houden. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld nicotine (tabak) en Cafeïne (koffie/energie drink). Probeer dat dus niet of zo min mogelijk te gebruiken. 

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

 

02 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG