Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik ben een 26 jarige student die pas recent een voorschrift voor dexamfetaminesulfaat heeft gekregen voor add. Aangezien die (bijna) de zelfde stof als speed is, vraag ik mij af of dit gevaarlijk kan zijn voor brein schade als je dagelijks 10 mg slikt. Ik hoor ook dat er afhankelijkheid kan optreden voor studeren en concentratie. Hoe serieus moet ik die claims nemen? Het helpt mij enorm bij het schrijven van mijn thesis, maar als het op lange termijn slechte gevolgen kan hebben maak ik mij een beetje zorgen. Bedankt

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Amfetamine is een zogenaamd racemisch mengsel dat bestaat uit dexamfetamine en levo-amfetamine. Rechts- en linksdraaiend. Misschien heb je daar wel eens over gelezen. Dexamfetamine heeft een sterkere werking op het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Maar een zwakkere werking op het perifere zenuwstelsel (de zenuwuitlopers in het lichaam). Levo-amfetamine heeft een iets sterkere werking op hart- en vaatstelsel dan dexamfetamine.

Dexamfetamine heeft vaak bijwerkingen zie ook de bijsluiter. Hoofdpijn, moeite met inslapen en rusteloosheid, nervositeit, slaperigheid, angst, duizeligheid, verminderde eetlust, gewichtsafname bij langdurig gebruik, hartkloppingen, buikpijn en/of krampen, misselijkheid, braken, droge mond, veranderingen in bloeddruk, duizeligheid, gewrichtsklachten, hoofdpijn, hyperactiviteit, abnormaal gedrag, agressie, opwinding, angst, depressie, prikkelbaarheid. Dan zijn er nog zeldzame gevaarlijke bijwerkingen.

Over de lange termijn gevolgen is nog lang niet alles bekend. Wel dat hogere doseringen bij jong volwassen dieren een negatieve invlied kùnnen hebben. Normaal-lage doseringen niet. Daar hoort 10 mg bij.

Bij stoppen zijn wel ontwenningsverschijnselen mogelijk. Dus moet je wat langzamer afbouwen, bv 2,5 mg per week.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts 

03 augustus 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG