Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik zou graag XTC willen proberen, ik heb echter best erge astma en ook last van inspanningsastma. Mijn medicatie is 1x in de 24 uur de symbicort turnuhaler 400/12, en verder gebruik is salbutamol wanneer ik het benauwd heb. Ik kan niet zonder de symbicort dus die zou ik sws moeten gebruiken. Ik vroeg me af of dat samen kan met bijvoorbeeld een kwartje XTC of een beetje MDMA. In hoeverre zou dit gevaarlijk zijn of een probleem zijn? Alvast heel erg bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je krijgt een antwoord op theoretische basis. We hebben nog niet veel ervaringen of onderzoek ter beschikking.

XTC is een stimulerend middel en kan ook de ademhaling vergemakkelijken, omdat het de luchtwegen openzet. Dus doet voor een deel dat wat salbutamol ook doet. Dat heeft te maken met de adrenalinestijging die het middel o.a. geeft.

Maar een astma aanval kan door verschillende prikkels worden opgewekt, zoals stress en inspanning. En eigenlijk geven speed, coke en XTC een soort stress d.m.v. adrenaline verhoging en daarmee kan XTC ook juist een astma aanval opwekken. Dus dat hangt er maar net vanaf hoe gevoelig je daarvoor bent. Het verschilt van persoon tot persoon. Als jij ook van lichamelijke inspanning ooit astma aanvallen kreeg, de inspanningsastma dus, dan kun je dat ook van XTC verwachten. In theorie.

Verder is het veiliger om de astma medicatie niet te combineren met XTC. Kijk maar eens naar de bijwerkingen van de medicijnen: verhoogde hartslag, hoofdpijn, duizeligheid, zweten, rusteloosheid. Brandend gevoel van de tong, hoesten, smaakverandering, misselijkheid. Fijne tremor (=trillen) van handen en vingers (vooral bij hoge dosering). Als jij dat hebt kan dat allemaal door XTC versterkt worden. Check het nog even.

Er is ook een verhoogd risico op dubbele stimulering, wat de bloeddruk te hoog zou kunnen maken en hartritmestoornissen zou kunnen veroorzaken. Ook vergroot de kans op een bad trip als er spanning en angst aanwezig is. 

Er is geen andere wisselwerking in de zin dat ze elkaars spiegel verhogen.

Een 'kwartje XTC' zegt pas wat als je weet hoeveel er in een hele pil zit. Dus daarom moet het eerst getest zijn. Inderdaad zijn lagere doseringen veiliger dan hoge.

Laat je ons weten als je een ervaring opdoet?

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 
 

04 augustus 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG