Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Ik heb zo'n 4 maanden geleden 0,35 gr speed gebruikt i.c.m. alcohol (8 bier gok ik). Ik heb na gebruik ongeveer een week last gehad van bijna flauwvallen, tintelingen, hartkloppingen en extreem licht in het hoofd. Na een week werden deze klachten iets minder. Daarvoor in de plaats heb ik nu al 4 maanden last van spierpijn/ Stijve/ stramme/ verzuurde spieren en spiertrekkingen in rust in voornamelijk de kuiten en onder de voeten, maar soms ook in de borst, nek of rug. Ook heb ik een extreem lage concentratie en een wat mistig/ licht gevoel in mijn hoofd. Toen op jullie advies bij een psychosomatische fysiotherapeut behandelt. Om wat rustiger te worden en de spierspanning wellicht wat te minderen. Ook doe ik ontspanningsoefeningen/ ik zit bij een masseur en doe iedere dag ademhalingsoefeningen. Probeer daarbij (als de pijn het toe laat) veel te wandelen en te fietsen. Mijn Huisarts geeft ook aan dat ie niet weet waar dit vandaan komt --> en weinig kennis heeft vanuit zn opleiding met klachten die voortkomen uit (overmatig) drugsgebruik. Zouden jullie aandringen op bloedonderzoek o.i.d.? Ik word er moedeloos van omdat de klachten maar niet minder lijken te worden en werk hard aan herstel (al 4 maanden geen alcohol/ drugs en vroeg naar bed). Hebben jullie eerder van deze klachten (Spierpijn, spiertrekkingen, licht in hoofd) gehoord na amfetamine gebruik? En waar denken jullie aan als je dit hoort (Blijvende schade?)? Hebben jullie nog tips? Ter achtergrond info ik ben niet iemand die vaak drugs gebruikt (Voor dit incident). Vriendelijke groet en hartelijk dank

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je bent al een tijd bezig je klachten onder controle te krijgen. Je heb ook al behoorlijk was research gedaan. Helaas kan ik geen eerder contact tussen ons zien.

Heb je al eens contact gehad met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs? Daar kan je met een specialist in gesprek gaan over je klachten. Dat lijkt me in jouw situatie prettig. Hieronder zal ik in ieder geval mijn gedachten alvast met je delen.

De klachten die jou al een tijd bezig houden: last van de spieren, lage concentratie en mistig gevoel in het hoofd, horen we vaker terug van gebruikers. In enkele gevallen houden deze klachten lang aan. De klachten komen voort uit een zelfbeschermingsmechanisme. Jouw hersenen zijn overprikkeld geweest, misschien voor lange duur gezien je al langer drugs gebruikte. In bescherming tegen deze overprikkeling sluiten de hersenen zich af voor bepaalde prikkels. Dit verklaart het mistige gevoel en de lage concentratie. Ook de klachten omtrent de spieren kunnen hier mee te maken hebben. Dit heeft dus niet met hersenschade te maken.

Als klachten zo lang aanhouden kan er een mechanisme in werking zijn die de klachten in stand houd. Wij weten bijvoorbeeld dat angst en stress deze klachten in stand houden. Je kan hierdoor een een vicieuze cirkel komen:

  1. Je merkt dat je klachten aanhouden
  2. Je stresst en maakt je daar zorgen over "Ik word er moedeloos van omdat de klachten maar niet minder lijken te worden en werk hard aan herstel"
  3. ​​​​​​​De hersenen reageren op deze zorgen en stress door de hersenen extra te prikkelen
  4. Door de extra prikkels houden je klachten langer aan (je bent weer terug bij 1)

Door vertrouwen te blijven houden in je herstel, en therapie te volgen die je kan helpen in het verminderen van spanning en angst, kan je deze cirkel doorbreken. In gesprek met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs kan je meer inzicht krijgen in hoe de cirkel er bij jou precies uit ziet. Meer inzicht in klachten betekend dat je beter en preciezer handelen in je herstel.

Je denkt er over om een bloedonderzoek te doen. Mijn vermoeden is dat deze klachten veel meer psychologisch/psychosomatisch zijn. Maar een bloedonderzoek kan je altijd inzetten om dingen uit te sluiten. Ik vermoed dus dat er geen bijzonderheden uit komen, maar ook die informatie zou jou kunnen helpen.

Ik wens je snel meer duidelijkheid en een voorspoedig herstel. Schroom niet om nog eens een vraag te stellen.

Mvg,

Sjoerd

04 augustus 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG