Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik gebruik zo nu en dan speed, en soms ook xtc (xtc wel echt alleen als er een feestje is, speed iets vaker). Mijn partner en ik hebben een kinderwens en zijn al een tijdje bezig met zwanger raken. Intussen zijn we ook bij een fertiliteitsarts onder behandeling. Nou weet ik dat drugs gebruik zoals speed en xtc slecht is tijdens een zwangerschap, en ik ben zeker van plan niks te gebruiken dan, maar ik kan helemaal niks vinden over hoe schadelijk speed is voor mijn vruchtbaarheid (ik ben een vrouw). Weten jullie misschien wat speed doet met mijn vruchtbaarheid, ongesteldheid en met de eicellen en ovulatie? Graag hoor ik van jullie!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Goed dat je even contact zoekt.

Allereerst: we geven altijd het advies om zowel als man en vrouw, drie maanden geen drugs te gebruiken voordat je probeert zwanger te raken. 

Drugsgebruik kan gevolgen hebben voor alles rondom de voortplanting. Voor je menstruatie, je vruchtbaarheid maar ook de ontwikkeling van een kind. Hoe dat precies in elkaar zit, blijft lastig om heel duidelijk over te zijn. Hier is wel wat onderzoek naar gedaan. Dat is vooral op proefdieren gedaan. Het blijft lastig om dit één op één naar mensen of de gevolgen op het kind te vertalen. 

Daarom wordt er algemeen advies gegeven om extra voorzichtig te zijn. De illegale drugsmarkt is een dynamische markt. Drugs veranderen ook van samenstelling en de kwaliteit is niet gegarandeerd. Een voorbeeld is het schadelijke Levamisol in coke poeders van de laatste jaren. Voorlichtingsboodschappen worden ook soms aangepast door nieuwe inzichten.

Dan even over de mogelijke gevolgen. Er is geen invloed bewezen bij mensen op de kwaliteit van ijcellen en de bevruchting.  Er zijn wel risico's bewezen tijdens de zwangerschap. Drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan zorgen voor alle problemen zoals afwijkingen en lager geboortegewicht. Lees hier meer.

Daarnaast kan amfetamine, xtc en andere drugs de menstruatiecyclus beinvloeden. Door uppers als speed raakt je lichaam in een stressmodus. Je lichaam heeft dan één prioriteit: te allen tijde kunnen vechten of vluchten. Voortplanten is dan aanzienlijk minder belangrijk en kan dus ontregelt raken. Dus ook kan je menstruatie(cyclus) dus anders zijn. Sommige vrouwen hebben na gebruik meer last van hun menstruatie dan normaal.

Ik hoop dat je met deze informatie verder komt. Heb je nog vragen? Neem gerust nog even contact op.

Met hartelijke groet,

Dion

11 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG