Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

beste wat word er altijd meebedoeld met herbelevingen? ik ben een paar maanden geleden bad gegaan op een lachgas ballon toen ik xtc op had en had last van slaapverlammingen heftig dromen angstig etc. maar er werd ook tegen mij gezegd herbelevingen. kan dat echt van alles wezen? ik had dan wel vaak dat ik ineens dacht aan sommige moment van vroeger, wat ik vroeger heb gedaan als kind allemaal hoogtepunten die kwamen toen allemaal omhoog. word dat er mee bedoeld met herbelevingen? of het is iets anders? of hoef je beslist geen herbelvingen te hebben?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Volgens mij heb je een vervelende ervaring achter de rug. Hoe gaat het nu met je? Een bad trip kan voor een langere tijd, vervelende gevolgen hebben. Jij hebt last van slaapverlamming, angstige gevoelens en veel dromen. Graag wil ik je eerst gerust stellen. Zulke klachten kunnen ook gewoon weer weg gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken, dat er iets stuk of kapot is in jou.

Tegen jou wordt van alles gezegd, als ik het zo lees. Mensen hebben het over herbelevingen. Je kan inderdaad na drugsgebruik herbelevingen krijgen. Na een bad trip ontstaat dit vaker. Je krijgt dan de gevoelens of gedachten van tijdens de trip. Herbelevingen kunnen ook ontstaan na een traumatische gebeurtenis uit het verleden. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk of mensen die in een gewelddadige situatie zijn gekomen.

Mensen die een bad trip hebben gehad, blijven daar soms last van houden. Door xtc, maar ook door angst, raakt je lichaam in een stressmodus. Je lichaam denkt namelijk in gevaar te zijn. Als je in gevaar bent, moet je goed kunnen vechten of vluchten! Soms na een bad trip, blijft die stressmodus voor een langere tijd 'aan staan'. Je krijgt dan vage klachten. Vermoeidheid, duizeligheid, buikpijn, moeite met slapen, slaapverlamming, heftige dromen en ik kan zo nog wel een tijdje door gaan.

Het lijkt er op dat jij dit ook ervaart. Je geeft ook aan angstgevoelens te hebben. Wat vervelend zeg. Weet dat deze situatie, ook gewoon weer over kan gaan. Daarvoor is het goed om weer naar die stressmodus te kijken. Jij moet aan je lichaam laten zien, dat je niet in gevaar bent. Ontspannen, goede nachtrust, gezond eten en afleiding zoeken helpt daar erg bij. Als slaap ingewikkeld blijft, kunnen ontspanningsoefeningen zoals ademhalingsoefeningen of yoga erg helpen. Meer tips? Check onze pagina over angst.

Met deze tips, komen de meeste mensen een heel eind. Je zal merken dat je klachten minder worden. Het kan soms wel even duren voordat het helemaal weg is. Geef jezelf de tijd daarvoor. Blijf je toch klachten houden? Neem dan gerust nog eens contact op.

Met hartelijke groet,

Dion

21 september 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG