Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ikgwbruik na een herseninfarct clopidogrel en atorvasatine, wanneer is het okwy weer eens xtc te gebruiken

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Allereerst moet de oorzaak van het infarct bekend zijn. En in hoeverre ben je al hersteld, wanneer was het gebeurd? Wat is je leeftijd?

Ook of er andere bloedvatafwijkingen zijn in de hersenen. Bijvoorbeeld zogenaamde aneurysma's.

Weet dat XTC ook zeldzaam een beroerte kan veroorzaken. Soms zelfs ook zonder vooraf bestaande vaatafwijkingen. Maar als die er zijn is de kans groter vanwege toegnomen bloeddruk. 

De bloeddruk moet bekend en normaal zijn en kijk inderdaad welke medicijnen je slikt. Want die kunnen soms een wisselwerking met XTC hebben. Clopidogrel verdunt bloed. Het remt de bloedstolling. XTC kan dat ook in een mate doen. Dat betekent dat àls er een bloeding zou optreden, dat je dan langer bloedt. De kans op een bloeding door XTC dat ook bloeddruk verhoogt en bloedvaten vernauwt is normaalgesproken klein, maar nu dus iets verhoogd.
Kijk verder naar eventuele bijwerkingen: vaak komen voor bloeding, bloedneus, bloeding in maag darm kanaal, diarree, buikpijn. Als je daar last van hebt is XTC-gebruik sowieso af te raden.

Atorvastatine (cholesterolverlager) heeft vaak bijwerkingen: misselijkheid, obstipatie, winderigheid, diarree. Hoofdpijn. Verhoogd bloedsuiker. Allergische reacties. Keel-neus ontsteking. Pijn in armen en benen, rug, spieren en gewrichten, spierspasmen, zwelling in gewrichten.  Check die ook eerst. Er zijn geen wisselwerkingen met de drugs. Verder gelden zoals altijd de regels van de drugs-set en setting, zie info op deze site.

Ik hoop dat je vast wat info hebt, mail anders opnieuw , okee?

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 

 

27 oktober 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG