Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo word dit nog gelezen en gebruikt ik heb een vraagje ik heb sinds mijn 11de al me.eerste lijntjes gehad af en toe door verkeerde vrienden maar ik gebruikte heel.soms.coke naar mate een paar keer xtc op.feestjes of mdma meestal ben nu13 jaar verder heb af en toe gebruikt gekukkig niet verslaafd geraakt wat ik wel dacht eerst maar ben sinds eind mei clean omdat ik n feestje had en ik had die nieuwe drug uitgeprobeerd blue heete dat en heb erbij gedronken en gesnoven en n jointje erbij k weet nu agteraf dat het gevaarlijk was en ben nu zoals.ik zei clean maar 2 dagen anderhalf dag na t feestje wou ik fietsen en kreeg ik hartkloppingen blijkbaar kwam het door dat het nog in me bloed zat en inspanning hoorde ik want ben later na de eerste hulp geweest omdat ik een versnelde hartslag had en dat ging een hele dag door byna en savonds weer een keer en heb toen lorazepam.gekregen om het hart rustig te houden en steeds als.ik me druk maakte begon het weer ook door angst en paniek maar gelukkig was het toen zo voorbij en heb ook in n kliniek gezeten door lorazepam's wat ik onterecht kreeg van de arts ben k verslaafd aan geraakt omdst ie gwn ff snel handelde en toen ik 3/4 dagen uit de kliniek kwam heb ik nog een keer geprobeerd om.te smoken maar kreeg toen weer hartkloppingen van 2 uur tot 10 uur ceker wel en heb laatst voor de cekerheid nog ff hartfilpje laten maken ecg en longfotos omdat ik bang was en k heb ook dik 10jaar gesmookt en dat was goed gelukkig maar waar ik nu mee zit dag en nacht is dst ik denk dat ik door die hartkloppingen wat ik 2 drie keer had en hyperventilatie vroeger zal doodgaan door dat het mischien schadelijk is die hartkloppingen? Voor het hart zou dat zo zijn of zou dat komen door af en toe nog die angst en verhalen ? hoop dat jullie het weten groetjes

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Even samen gevat: Je hebt in het veleden aardig wat drugs gebruikt. Een tijdje geleden heb je op een feestje Blue gebruikt, daarnaast heb je geblowd en gesnoven. Twee dagen na dat feestje kreeg je hartkloppingen en angst en paniekaanvallen. In het ziekenhuis bleek niets bijzonders aan de hand te zijn met je hart en longen. Je hebt Lorazepam gekregen om het hart rustig te houden maar dit bleek geen succes. Nu heb je af en toe nog last van hartkloppingen. Je maakt je hier zorgen over.

Ik wil beginnen met je gerust te stellen. De klachten die je ervaart zijn ontzettend vervelend, maar niet gevaarlijk. Je hoeft je er geen zorgen om te maken. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om van je klachten af te komen. Begrijpen waar je klachten vandaan komen is de eerste stap. Hieronder zal ik beschrijven waar je klachten vandaan komen en hoe je er weer van af komt.

Met blue wordt meestal de vloeistof aangeduid waarin MDMA, GHB en speed zitten. Bij de testservice zien we dat de samenstelling van blue vaak anders is. Je beschrijft dat je daarnaast nog gesnoven en geblowd had. De hersenen kunnen door gebruik van zo veel middelen behoorlijk overprikkeld raken. Zelfs na het gebruik kunnen de hersenen daardoor nog overgevoelig zijn. Ook het angstcentrum in de hersenen is overgevoelig.

Door stress, angst of drugsgebruik kan het overgevoelige angstcentrum 'in paniek' raken. Hierdoor kan je hartkloppingen en angstaanvallen ervaren. Het is dus niet gevaarlijk. Er is ook niets stuk in je hersenen, het is alleen een overgevoeligheid. Jouw hersenen hebben tijd nodig om weer tot rust te komen.

Je kan je herstel versnellen. Gezonde voeding en voldoende slaap en lichaamsbeweging zijn een goede basis.

De klachten worden sterker als het angstcentrum extra geprikkeld wordt. Soms zien we dat klachten zichzelf daardoor in stand houden:

  1. je merkt dat er iets anders is in je lichaam (hartkloppingen)
  2. Je maakt je daar zorgen over (angst)
  3. de zorgen prikkelen de hersenen extra
  4. door de extra prikkeling word de hartkloppingen erger (je bent terug bij 1)

Jij kan dit doorbreken. Door te accepteren dat je klachten er nu even zijn en dat ze ook weer over gaan, hoef je je er geen zorgen over te maken. Probeer jezelf zo veel mogelijk van je klachten af te leiden. Ga zo veel mogelijk door met je dagelijkse bezigheden.

Zijn er duidelijke oorzaken van stress in jouw leven? Kan je die aanpakken? Ook dat kan helpen je klachten onder controle te krijgen.

Wat goed dat je inmiddels clean bent. Drugsgebruik houd deze klachten in stand. Zelfs nicotine (tabak) en cafeïne (koffie/energie drink) kunnen klachten versterken. Gebruik dus in ieder geval geen drugs en matig koffie en sigaretten gebruik zo veel mogelijk.

Ik hoop dat je je snel beter gaat voelen.

Sjoerd

28 oktober 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG