Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Wij hebben bij onze 16-jarige zoon 15 xtc pillen gevonden in zijn tas (en wiet en 2 flessen martini). Is het de juiste stap die morgen door hem, met ons erbij, bij de politie in te laten leveren? Het is niet de eerste keer dat we ze vinden en we zijn eigenlijk wanhopig... Het moet stoppen!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Ik kan mij voorstellen dat jullie je grote zorgen maken! Jullie staan hier niet alleen voor. Er is geen simpel antwoord op jullie vraag. Maar ik ga jullie proberen verder te helpen.

Als je kind gebruikt, zijn grofweg twee dingen erg belangrijk. Het stellen van grenzen en het gesprek aan blijven gaan. Er zit een fijne lijn tussen deze twee. Stel je alleen maar grenzen maar kan je niet met elkaar praten over dit onderwerp? Dan gaan kinderen vaak alleen maar harder afzetten. Stel je geen grenzen en praat je alleen? Dan gaan kinderen vaak ook gewoon hun gang. Het is dus een beetje zoeken naar een balans.

Soms kan de politie inschakelen een optie zijn. Je stelt namelijk een hele duidelijke grens. Maar daarentegen kan het ook de vertrouwensband kapot maken. Dan is er helemaal geen gesprek meer mogelijk. Dat is een afweging die jullie zelf moeten maken. Soms kan zo'n stap erg helpend zijn, maar er hangen ook grote risico's aan. Zijn er ook nog tussenstappen om te nemen?

Elke instelling voor verslavingszorg heeft ook een preventieafdeling. Zij kunnen jullie goed ondersteunen in deze situatie. Check ook even de website van Brijder Jeugd. Hier staan een aantal webinars waarin goed uitgelegd wordt, wat je kan doen als je kind gebruikt. Soms kan het ook helpen om de omgeving er bij te betrekken. Niet vanuit straf, maar vanuit zorg/hulp. Familieleden, vrienden of school? Soms kunnen andere mensen een ingang bij een kind vinden om hier over te praten.

Ik hoop jullie zo een beetje verder geholpen te hebben. Hebben jullie verder nog vragen? Neem gerust even contact op.

Met hartelijke groet,

Dion

27 oktober 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG