Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb gister een klein huisfeestje gehad. Ik heb daar verschillende drugs genomen. Ghb, xtc, ketamine, miauw, alcohol. Ik voelde hier totaal niets van. Toen pakte ik een joint en daar rookte ik de helft van op. Omdat ik niets voelde bleef ik juist meer pakken. Dom natuurlijk, snap ik zelf ook wel. Maar op dat moment besefte ik me dat niet helemaal. Tot dat de bom in sloeg en het leek alsof alles tegelijk tot werking kwam. Ik dacht dat ik dood ging, erg intens. Hierna kwam ik in een trip terecht en veranderde de omgeving. Het leek allemaal computer gemaakt, een beetje avatar achtig. De mensen die veranderde, ook kregen mensen opeens allemaal blokjes uit hun gezicht en gingen deze allemaal stapelen en bewegen.... dit duurde vrij lang. Ik voelde me al vrij nuchter , kon ook weer naar het toilet. Ongeveer 2 uur heeft het geduurd. Mijn vraag is nu, wat betekende dit? Wat is er gebeurd? En kan drugs zich echt stapelen? Ik dacht namelijk dat het gewoon niet aan sloeg... bedankt

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Voor ik je vraag beantwoord, schrijf ik een stukje over wat nu maakt dat je een bepaald effect van een middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door de drug, set en setting. De drug staat voor wat je neemt en hoe veel, de set staat voor de staat van je lichaam en geest en de setting voor de omgeving waarin je gebruikt. De set en setting verklaren dus voor een groot deel het effect. Wanneer je thuis, alleen, moe op de bank een biertje drinkt, heeft dat biertje een totaal ander effect dan wanneer je op zaterdag met vrienden en feestmuziek een biertje drinkt. De stof alcohol en de hoeveelheid blijft hetzelfde, maar doordat de set en setting veranderen, verandert ook het effect. Van het ene biertje zal je snel moe worden, van het andere biertje kan je energie krijgen.

Jij hebt verschillende middelen gebruikt, maar voelde hier lange tijd geen effect van. Mijn vermoeden is dat dit zowel met de drug als met de set te maken heeft.

De drug: het combineren van middelen zorgt altijd voor onvoorspelbaarheid in het effect. Je hebt zowel uppers als xtc en miauw, downers als ghb, cannabis, alcohol en ketamine gebruikt. Ketamine heeft daarnaast nog een dissociatief effect en xtc en cannabis kannen daarnaast nog psychedelisch zijn. Het effect van zo'n cocktail kan zo onvoorspelbaar zijn, dat het op het ene moment niet aan lijkt te slaan, en het volgende moment zit je er helemaal in. Dit is de reden dat we combinatiegebruik afraden.

De set, ​​​​​​​ook als je niet combineert, kan het voorkomen dat drugs in de eerste instantie niet aan lijkt te slaan. Bijvoorbeeld als je een volle maag hebt, je wat vermoeid bent of een andere lichamelijke of geestelijke oorzaak hebt. De set is verreweg de minst goed voorspelbare factor van de drug, set en setting.

Het effect dat je uiteindelijk hebt beleefd: computerbeelden, blokjes uit gezichten, en doodsangst, verbazen mij niet bij gebruik van deze middelen. Het past bij de effecten die deze middelen teweeg kunnen brengen in combinatie met de set en setting.

Wil je dit de volgende keer voorkomen? Combineer dan niet, zorg goed voor je set en setting. Accepteer dat drugs soms anders vallen dan je zou verwachten.

De combinatie van ghb, ketamine en alcohol is trouwens sowieso een erggevaarlijke. De ademhaling kan gevaarlijk onderdrukt raken.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

​​​​​​​
06 november 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG