Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

beste als ik drank drink of coke snuif of tegelijkertijd en de volgende dag ben dan lekker brak en wil ik die avond gaan slapen hallucineer ik altijd. als ik dan mijn ogen dicht doe zie ik dingen zoals kleuren patronen maar ook wel gezichten van mensen die ik niet ken, heel helder ook vaak. en als ik me heel erg op ga focussen dan hallucineer ik harder en kan ik een in slaap verlamming komen. dit heb dan altijd de day after. ik ben ook een xtc gebruiker maar ik weet niet als ik dan xtc neem dat ik dan het zelfde zal krijgen. ik heb hier eerder noooit last van. deze verschijnselen heb ik een half jaar gekregen na een badtrip van xtc met lachgas toen kwam ik in een heftige trip kwam, ik heb toen voor deze badtrip aan half jaar lang stevig drugs gebruikt. kan het wezen dat ik dit altijd al had maar na die badtrip dat er iets losgeschoten is ofzo dat ik dit ineens heb. een paranormale iets? mijn vraag is; hoe kan ik hallucineren met ogen gesloten? dat ik kleuren patronen en vooral gezichten kan zien, vaak de day after heb ik dit de rest van de week niet.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Door drugs kan er niet iets 'losschieten'. Vanuit de wetenschap ook niet iets paranormaals. Er zijn een aantal verklaringen. Je hebt in het verleden een bad trip gehad. Door een bad trip kan je last krijgen van zogenaamde flashbacks. Een soort herbelevingen in gevoel of in je waarneming. Vooral die kleurensensaties zijn daar bekend van. Herken jij ze ook van eerder gebruik? Dan mag je het flashbacks noemen , die worden opgewekt door de brakheid en door de alcohol en/of coke. Een officiële benaming voor flashbacks is  HPPD. Mensen ervaren soms nog veel meer zoals oogruis, floters en nabeelden in de waarneming. Door die oogruis wordt dat ook visual snow syndrome genoemd. Zo, nu ken je de benamingen. 
Dan nog de slaapverlamming:  Als je van waak (wakker zijn) naar slaap gaat, kunnen er wat gekke dingen ontstaan. Met een duur woord heten dit hypnagoge hallucinaties. Zoals bijvoorbeeld slaapverlamming, of dus hallucinaties. Met ogen dicht deze waarnemen heten closed eye visuals. Die ontstaan omdat ze bij geopende ogen worden overruled door de signalen uit de buitenwereld. Dat is wel soms heel vervelend, maar niet erg. Het komt ook bij mensen voor zonder drugsgebruik. Dan is het een aanleg. Herinner jij je ook dat je het vroeger ook had? Zowel HPPD als slaapverlamming worden versterkt als je last hebt van stress, vermoeidheid of angst. En door drugsgebruik dus. Je hebt het maar 1 dag (dat is best mazzel) dus het verband met je gebruik is duidelijk. 

Je hebt wel invloed op deze klachten. Zo is het belangrijk om naar je leefstijl te kijken. Rust, regelmaat en afleiding helpt erg. Drugsgebruik is meestal niet meer mogelijk. Omdat het juist zulke klachten kan veroorzaken. Loop je hier op vast? Staat het je dagelijks leven in de weg? Dan kan je altijd even een belafspraak maken bij ons spreekuur.  Dan kijken we o.a. nog naar andere spanningsfactoren in je leven. 

Met hartelijke groet,

Dion

03 december 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG