Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik heb afgelopen vrijdag op zaterdagnacht voor het eerst XTC gebruikt met vrienden. Had me goed ingelezen en voorgenomen me te houden aan de max 2mg per kg regel. Echter zaten we er allemaal lekker in en was het heel nieuw, wat heeft geleidt tot gebruik van ongeveer 300-350mg, wat natuurlijk teveel is voor mijn 60kg. Baal er van en heb er spijt van, maar nu volgt mijn vraag: zaterdag en zondag heb ik nergens last van en voelde ik me goed. Echter zondag op maandagnacht kreeg ik ineens last van slaapverlammingen, met geluiden als lichte knalletjes maar zonder flitsen of hallucinaties. Voor de xtc-avond heb ik dit zonder ooit drugs te gebruiken ook 2 of 3 keer meegemaakt, zonder de knalletjes. Voor zover ik zelf heb gelezen komt dit door serotinetekort, klopt dit? En is er enig idee hoeveel nachten deze klachten blijven? Het is niet zo dat ik bang ben voor de slaapverlammingen, maar heb amper geslapen afgelopen nacht en ala dat de komende nachten zo blijft zou dat wel rot zijn. Overigens nu maandagochtend nog altijd geen last van een dipje. Heb wel mijn les geleerd hoor, voor mij komende 3 maanden natuurlijk geen xtc en de volgende keer (ECHT) max 1.5-2mg per kilo.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Bedankt voor je vraag! Je geeft aan dat je tijdens een keer xtc gebruiken wat aan de hoge kant gedoseerd hebt en hier uiteindelijk spijt van hebt gekregen. Daarbij kreeg je in je slaap last van slaapverlammingen en je vraag je je af hoe lang deze klachten aanhouden.

Bij een slaapverlamming bevindt de persoon zich als het ware tussen droom en waaktoestand in, waardoor deze zich niet kan bewegen en praten. Dit kan zeer beangstigend ervaren worden. Het is in feite een slaapstoornis, waar jij waarschijnlijk al gevoeligheid voor had en die je triggert met gebruik. Slaap is inderdaad afhankelijk van serotonine. Daarnaast vergroten gebrek aan slaap, een wisselend slaapschema en op de rug slapen de kans op een slaapverlamming. Waarschijnlijk heb jij in de nacht van het gebruik niet geslapen en is je slaapschema daardoor verandert. Als daarbij het gebruik van xtc optelt is de kans groot geworden dat je daardoor slaapverlamming krijgt. Het kan zijn dat je hier in de toekomst, door xtc-gebruik, weer last van zult krijgen, maar dit weten wij niet zeker. Er is nog zeer weinig over bekend. 

Voor nu is het goed om te zorgen dat je weer in een gezond slaapschema terecht komt. Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en probeer beeldschermen een uur voor het slapen te vermijden. Drink 's avonds geen koffie. Probeer goed te ontspannen voor het slapen gaan. Om in de toekomst slaapverlammingen te voorkomen is het goed op stress en spanningen te beperken. Xtc veroorzaakt door de werking ook veel stress en spanning in het lichaam. Daarnaast kun je proberen andere slaaphoudingen aan te nemen.

Verder ben je goed bezig met het inlezen over xtc, op onze pagina over xtc vind je meer informatie als je daar behoefte aan hebt. De dosering ligt wel iets lager dan 1,5-2mg mdma per kilo, namelijk 1 tot 1,5 mg mdma per kilo lichaamsgewicht. Hiermee beperk je zoveel mogelijk de risico's en gebruikers geven aan dat zij met deze doseringen voornamelijk de positieve effecten ervaren. 

Vriendelijke groet,

Calvin 

04 december 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG