Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik gebruik nu sinds een klein jaartje wel eens stimulerende middelen (meestal mdma/xtc, amfetamine (pep) of 4-mmc) op feestjes. Gemiddeld genomen ongeveer 1 á 2 keer per maand en per keer zeer zeker niet veel. Nu merkte ik de laatste paar keren op dat mijn hartslag veel langer hoog blijft dan dat dit maanden geleden deed. Wat mij hierbij vooral angstig maakt is dat mijn aorta als een gek aan het kloppen is. Het is ook duidelijk te zien dat hij zo hard klopt. Ik heb geen pijn aan de aorta zelf. Wel heb ik eens een branderig gevoel gehad op de borst. Ook zit er trombose in de familie en hebben zowel mijn oma als vader herseninfarcten gehad. Ik heb het nog niet ervaren met xtc omdat dat er meestal flink hard inklapt, wat ik nu niet aandurf. Mijn vraag bestaat uit twee delen: In hoeverre is het normaal/schadelijk dat de aorta zo hard klopt? & Zijn een van de bovengenoemde middelen extreem af te raden door het vernauwen van bloedvaten of het ontstaan van bloedpropjes? Alvast bedankt! :) Met vriendelijke groetjes,

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik begrijp goed dat je je wat zorgen begint te maken. Helemaal met de verhalen in je familie erbij.

Laten we de risicofactoren eens op een rij zetten.

Erfelijheid speelt inderdaad een rol maar op je 21e zijn de risico's nog laag. En ik weet niet hoe de leefstijl van die familieleden was.  Roken, overgewicht en drugsgebruik staan wel in het rijtje. 

Je zegt je aorta te voelen kloppen maar ik denk dat je wel kan zeggen dat je je hart voelt kloppen. Ze zitten wel dichtbij elkaar maar je hart is groter en klopt harder.  

Op zich kan je die hartkloppingen prima hebben. Maar dat ze zo lang gaan duren is een signaal voor je. Je gebruik van 1 à 2 x per maand is te vaak. 

Alle stimulerende middelen  een hartslagverhogende werking. Speed werkt het langst, zo'n 8 uur, XTC 4 uur en 4-MMC ook ongeveer. Hoe lang hield het bonzen aan?

Alle drugs hebben een risico op bloedingen en stolels, al is het geen groot risico.

Het is duidelijk dat je de vervelende bijwerkingen van de drugs ervaart. 

Ik denk dat je het beste af bent als je de 4-MMC en speed laat staan en dat je XTC verkiest. Omdat dat erin klapte doseerde je te hoog. Verlaag dat naar 1 à 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. 

Ook dan ben je nooit 100% safe maar dan verminder je die hartklachten.

Je stoplicht staat op oranje, zeg maar.

Laat je ons weten hoe het je vergaat?

Succes en vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 

08 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG