Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik en een maat hebben tien pillen voor twintig euro gehaald. De persoon van wie we het hebben gekocht, zei dat iedere pil 240mg bevat. Mijn maat en ik hebben nu beide drie en een halve op deze nacht, maar we voelen niks. Zijn er tips om de werking van xtc te versterken? Zoals in beweging blijven of een joint erbij roken?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Het kan zijn dat je niets hebt ervaren van de xtc. Dit kan met een aantal verschillende dingen te maken hebben die ik je in dit antwoord zal uitleggen. Het effect dat je van een middel ervaart, wordt bepaald door een aantal factoren. Namelijk de drug, set en setting. De drug staat voor wat, hoeveel en op welke manier je een middel neemt; de set voor de staat van jouw lichaam en geest en de setting voor de omgeving waarin je gebruikt. Je geeft aan dat je het samen met een maat gebruikt hebt en dat hij ook niets voelde. Dat zegt op voorhand wel al iets. 

De eerste oorzaak kan liggen aan de drug. Een dealer kan zeggen dat een pil 240mg mdma bevat, alleen dit is in de praktijk vaak niet zo. Het kan zijn dat er toch niet zo veel werkzame stof in de pil zat. Als er te weinig werkzame stof in zit dan zul je hier nauwelijks iets van ervaren. Het kan ook zijn dat je een te lage dosering hebt gehanteerd, alleen is daar met drie en een halve pil niet echt sprake van. Als de mensen om jou heen bijvoorbeeld wel effecten hebben gevoeld, dan betekent het dat het niet aan de drug zelf lag. Maar in deze situatie is dat niet zo. Daarom denk ik ook dat een deel van de oorzaak ligt bij de xtc-pillen. De enige manier om hierachter te komen is door de pillen te laten testen bij de testservice. Hiermee kom je te weten wát en hoeveel mdma (werkzame stof) in de pillen zit.

De tweede oorzaak is de set en is verreweg de minst voorspelbare factor. Hoe verwacht jij dat het effect van xtc voelt? Je verwachtingen van een drug hoort bij de set en is een belangrijke voorspeller van wat je uiteindelijk gaat ervaren. Op het moment dat je niet weet wat je kunt verwachten kun je ook minder goed opmerken of je effecten voelt van een middel. Een andere factor die hierin meespeelt is ook of je fit bent en of je recent voor deze ervaring xtc gebruikt hebt. Als je recent xtc gebruikt hebt dan is het effect ook veel minder van xtc. Xtc zorgt in de hersenen voor een grote afgifte van serotonine (geluksstofje). Daardoor voel je je ook de gelukkigste persoon op aarde en wil je alles knuffelen. Echter is het zo dat na een keer xtc-gebruik alle serotonine is opgemaakt en heb je minimaal zes weken de tijd nodig om hiervan te herstellen. Gebruik je meerdere keren xtc tijdens het herstel dan zul je veel minder of geen effect ervaren van de xtc. Daarbij heeft xtc-gebruik (en andere drugsgebruik) een heftige impact op het lichaam en geest en daarom raden wij altijd aan om sowieso drie maanden pauze te houden tussen gebruik om goed te herstellen én risico's te beperken. 

Daarbij vraag je je af of het gebruik van cannabis een positieve invloed kan hebben op je xtc-space. Hier zijn verschillende meningen over onder gebruikers (er is geen gedegen onderzoek naar gedaan). Sommigen ervaren dat het effect van cannabis wordt verdrongen, anderen ervaren dat hun xtc-space langer duurt en anderen zeggen dat het effect van xtc afneemt. De conclusie is dat het combineren van drugs voor onvoorspelbare reacties kan zorgen. Als je het wel doet, doseer beide middelen dan zo laag mogelijk. 

Tot slot kan je proberen eens iets in de setting aan te passen. Wij spreken mensen die drugs thuis op de bank gebruiken en weinig tot niets ervaren, maar wanneer ze een wandeling maken en in beweging blijven helemaal juist een trip juist heel levendig ervaren. De omgeving waarin je je verkeert heeft invloed op hoe jij een trip kan ervaren. Als antwoord op je vraag: bewegen kan helpen om de trip te versterken of intenser te maken. Muziek overigens ook. 

Ik hoop dat jouw vraag hiermee voldoende is beantwoord. Je kunt, zoals eerder geschreven, je xtc trouwens laten testen. Zo kom je erachter wat en hoeveel er in jouw pil zit. Op basis van die informatie kun je eventueel je dosering aanpassen.

Vriendelijke groet,

Calvin 

15 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG