Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

hoi, ik heb eergisteren xtc gebruikt. nu gaan een aantal vrienden van mij morgen ook speed gebruiken. ik heb dit zelf nog nooit gedaan en ben er wel benieuwd naar. Ik weet dat het gebruik schadelijk is, maar is het erg schadelijk is ik dit nu ga aan aangezien het feit dat ik eergisteren xtc heb gebruikt?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

We zijn een paar dagen verder. Heb je ervoor gekozen om speed te gebruiken? In principe raden wij altijd aan om een pauze van drie maanden te houden tussen het gebruiken van drugs. Op deze manier zorg voor een goede herstelperiode en kunnen je lichaam en hersenen herstellen van het gebruik. 

Echter zien we in de praktijk dat weleens anders gaat. Het is in een situatie waarin je drugs kort achter elkaar gebruikt vooral belangrijk dat je je wel goed voelt (mentaal en fysiek) en dat je lager doseert. Een xtc-trip heeft een negatief effect op je fysieke en mentale gezondheid. Daar moet je van herstellen. Zo zien we bij xtc dat mensen vaak een nacht slapen overslaan en dat het lichaam vaak overbelast wordt. Daarbij heeft xtc invloed op je mentale gezondheid. Xtc zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid serotonine (het geluksstofje) vrijgegeven wordt, waardoor je je vrolijk voelt. Alleen normaal wordt dit heropgenomen in de hersenen, maar xtc voorkomt dit. Dit betekent dat de stofje na een xtc-trip op is. Vaak voelen mensen zich daarom na een trip neerslachtig, moe en soms ook somber. Dat duurt even voordat je daar weer bovenop komt. Ga je kort daarna gebruiken belast je niet alleen je lichaam extra, maar belast je ook je mentale gezondheid extra. Een risico van speed is namelijk dat je je in de dagen erna wat somberder kunt voelen. Als je je al somber voelt van de xtc, kan dat erger worden. Daarbij gaat het bij speed en xtc beide om een oppeppend middel, waardoor het risico groter is dat je jezelf overbelast met fysieke beweging of het overslaan van de nachtrust.

Samenvattend kun je daarom zeggen dat drugsgebruik kort achter elkaar voor meer risico's zorgt, maar dat je deze risico's wel kunt beperken door laag te doseren en goed bij jezelf te polsen hoe jij je op het moment van gebruiken voelt. Als je je niet goed voelt, gebruik dan liever niet. 

Vriendelijke groet,

Calvin 

15 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG