Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Als je vroeger veel xtc hebt gebruikt rond de 16 jaar heeft het invloed als je nu heel gezond leeft enzo

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

In hoeverre xtc invloed heeft op de lange termijn gezondheid hangt van een aantal factoren af: hoe vaak is er gebruikt, hoe veel is er gebruikt, hoe gezond is er na het gebruik geleefd en leeftijd speelt een rol.

Hoe vaker gebruikt is en hoe meer gebruikt is, hoe groter de risico's zijn op psychische en fysieke klachten. We horen van sommige gebruikers dat zij na xtc last hebben van psychische klachten als somberheid of andere problemen. Daarbij loop je bij het gebruik van xtc ook kans op hersenschade, al moet hier wel nog meer onderzoek naar gedaan worden. Bij hersenschade kun je denken aan minder geheugen en verminderde concentratie. Dit is schade wat niet meer teruggedraaid kan worden. Onderzoekers zijn er nog niet uit of dit alleen door xtc komt of dat dit ook met het gebruik van andere middelen te maken heeft. 

Wat betreft leeftijd ben je nog wel jong. Je bent 16 schrijf je. Op die leeftijd komen middelen harder aan omdat je hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. De effecten zijn heftiger, maar de risico's zijn ook wat hoger als je je jong bent. Het is daarom goed om drugsgebruik zolang mogelijk uit te stellen. Het liefst totdat je hersenen zijn uitgegroeid (dat is ongeveer als je 24 jaar oud bent). Hiermee beperk je zoveel mogelijk risico's. 

Aan de andere kant wil ik je ook geruststellen. Op latere leeftijd zie je zelden dat mensen nog klachten over houden van incidenteel/recreatief XTC-gebruik op jongere leeftijd. Een gezond leven heeft verderveel invloed op hoe je herstelt van drugsgebruik. Als jij gezond eet, genoeg slaapt, voldoende vitamines binnenkrijgt en geen alcohol of drugs gebruikt dan heeft dit een positieve invloed op jou. Hoe gezonder je blijft leven, hoe minder invloed het gebruik van vroeger heeft. 

Vriendelijke groet,

Calvin 

22 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG