Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Nu heb ik sinds ruim 1 jaar een stemmingsstoornis (bipolair) door medicatie gebruik: prednisolon (nu nog maar 10mg 1dd). Daarnaast ook nog een ander immunosuppressivum (azathioprine). Inmiddels prima onder controle met valproaat. Nu heb ik het idee dat bij de uitschieters richting een depressie iedere keer weer een trauma van vroeger in de weg staat en ik wil dit graag verwerken. Ik heb positieve verhalen gelezen over XTC (MDNA) gebruik in een rustige vertrouwde setting om trauma uit het verleden te verwerken. Is de combinatie valproaat - XTC of prednisolon/azathioprine - XTC iets waar je rekening mee moet houden of erg schadelijk? Heeft het zin de dosis valproaat voorafgaand b.v. een aantal dagen te halveren?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

hierbij ontvang je info over de afzonderlijke combinaties:

Het risico van de combinatie prednison met XTC of speed is niet bekend, maar er is wel een theoretisch antwoord. Prednison is een corticosteroïde hormoon dat het immuunsysteem en daarmee ontstekingsreacties remt. Regelmatig gebruik van XTC of speed kan de afweer ook verlagen. Er kan ook een wisselwerking zijn omdat prednison een licht dalende invloed kan hebben op serotonine in het lichaam, waar drugs dat juist verhogen. Dan zou het effect van de drug dus verminderd kunnen worden, waardoor iemand weer extra wil nemen, wat gevaarlijk is voor overdosering. 

Ook belangrijk: prednison kan bijwerkingen hebben. Vaak komen voor: bloedafwijkingen met verminderde aantallen witte bloedcellen en daarmee verminderde afweer, hormonale veranderingen (het syndroom van Cushing, suikerziekte), vocht vasthouden, toegenomen eetlust, gewichtstoename, slapeloosheid, hoofdpijn, verhoogde oogboldruk (glaucoom), striae, dunne huid, spierzwakte of osteoporose.  Ook psychische reacties zoals stemmingsveranderingen of angst.

Als jij daar ook last van hebt moet je geen drugs gebruiken omdat je voor zo veilig mogelijk gebruik fit moet zijn. dit weer om geen paniek / bad trips te krijgen

2. Met azathioprine, een middel dat de immuunreactie verlaagt, zijn geen wisselwerkingen. Wel goed om even te kijken of je er geen bijwerkingen van hebt zo ja, dat je die herkent en kan onderscheiden van ongewenste effecten van XTC.  Vaak zijn er als bijwerking infecties door een afname van witte bloedcellen. Ook kan er misselijkheid zijn en verlaging van het aantal bloedplaatjes. Dan stolt je bloed dus mnder snel. Xtc kan heel soms bloedingen veroorzaken. Dan kan je die bijwerking niet gebruiken.
Ik zou dus eerst wilen weten of er bloedonderzoek is dat deze uitsluit. 
Anders zou ik het gebruik nu niet doen.

 XTC-depakine (valproïne) natriumvalproaat. 

Depakine en MDMA  lijken geen interacties (wisselwerkingen) te hebben. Oftewel, ze worden door andere enzymen afgebroken. Bijwerkingen wil je niet hebben, zoals daar voorkomen:  verwardheid, agressie, gejaagdheid, aandachtsstoornis, hallucinaties, duizeligheid, hoofdpijn.

Dan je traumaverwerking. Heel erg goed dat je hier mee aan de slag wil gaan. Voor traumverwerking zijn er veel effectieve methodes. Op dit moment wordt traumaverwerking met MDMA onderzocht vanuit Amerika https://maps.org/news/update en in NL bij o.a. ARQ Centrum’45 en het LUMC. Vooral voor mensen die zo'n trauma hebben, dat er over praten gewoon niet mogelijk is.

Het protocol is heel breed: sessies van twee keer 8 uur, voorbereidingen met therapeuten etc. Het is waarschijnlijk dat dit allemaal nodig is om tot een succes te komen. Anders gezegd, van een bad trip op xtc kan je ook juist trauma's ontwikkelen. Je hebt dus ook een risico dat je trauma juist versterkt wordt. Zonder de juiste begeleiding. Je kan dus ook alleen maar vaster gaan zitten.

Er zijn meer wegen naar Rome! Zal ik eens met je meedenken op ons spreekuur? We kennen meerdere therapievormen die jou kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

Gerard A
Drugsarts 
 

16 februari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG