Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

beste arts, Ik slik bètablokkers(bisoprololfumaraat 2,5 mg dagelijks) uit voorzorg omdat ik een gen heb waardoor ik een verhoogde kans heb op een aorta dissectie en ik wil graag een keer XTC proberen. Ik heb al veel onderzoek gedaan naar de effecten en maar ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden of dit echt gevaarlijk is als ik een lage dosering probeer. en is het mogelijk om de bètablokkers af te bouwen en dan na de xtc weer op te bouwen? groetjes,

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bisoprolol is inderdaad een zogenaamde bètablokker. Het vermindert de stimulerende prikkels naar het hart dus het zou zelfs de hartkloppingen door de stimulatie van xtc kunnen verminderen. Maar de bloeddrukstijging door xtc kan wel blijven bestaan.   

Bijwerkingen zijn vaak een te trage hartslag, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, lage bloeddruk, koude of gevoelloze armen of benen, misselijkheid, braken, diarree, obstipatie. Check of je daar ook last van hebt. Zo ja: geen xtc, geen drugs. 

Er is waarschijnlijk geen wisselwerking (interactie) tussen MDMA (werkzame stof van xtc) en bisoprolol, wat inhoudt dat ze elkaars spiegel niet beïnvloeden. Om die reden zou je niet persé hoeven te stoppen. Alcohol verhoogt de spiegel van bisoprolol. Dan kunnen bijwerkingen gaan toenemen. Hier moet je dus extra voorzichtig mee zijn. Een feit is dat xtc zelf ook een aorta dissectie heeft veroorzaakt. Het is heel zeldzaam, maar toch goed om te weten in verband met je keuzes.

Maak je de keuze om te gebruiken? Wil je ons jouw ervaringen laten weten? Daar kunnen we wat van leren.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts

24 februari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG