Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hi, ik ben een meisje van 18 jaar en heb nu 2 keer in mn leven XTC gebruikt. De eerste keer kickte hij erg langzaam in, maar naderhand kwam hij erg sterk op. Toen had ik 2 kwartjes en een likje mdma genomen in een tijd van 3 uur. De hele avond voelde ik me best paranoïde waardoor ik het gevoel had alsof mensen iets van mij wilde, ik was dus best angstig. Mijn dinsdag dip was niet zo sterk gelukkig. De tweede keer toen ik XTC gebruikte had ik 1 kwartje op en heb ik steeds om de 45 minuten een likje Mdma genomen. De hele avond verliep super goed en voelde me top. Alleen op het einde werd ik super geïrriteerd en daarna ontzettend verdrietig en angstig. Ik had het gevoel dat mijn vrienden het door mij niet leuk hebben gehad en vond dit heel erg, ik werd ontzettend onzeker hiervan en de dagen erna heb ik dit gevoel nog sterk vastgehouden. Mijn vraag is dan ook of hier iets aan te doen is en of dit dan een bad trip was? Ik vond het de tweede keer erg leuk maar door de slechte afloop niet meer zo. Kan ik dit ook voorkomen de volgende keer? Of moet ik anders doseren? Hopelijk hebben jullie een oplossing, want vind het namelijk totaal niet fijn me zo te voelen en ik weet ook niet goed hoe ik het kan verhelpen.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt nu twee keer xtc gebruikt, maar de effecten waren niet helemaal zoals je die had verwacht. Het effect van drugs wordt niet alleen door de drugs zelf bepaald. Ook door de set (jij) en de setting (omgeving). Hoe gevoelig ben jij voor angst? Hoe zat je de week voor gebruik in je vel? Met wie was je? Zijn dat goede vrienden? Wat voor muziek werd er gedraaid? Was je bij iemand thuis? Al deze vragen en meer zijn van invloed op je drugservaring. Lees hierover meer op onze pagina drug, set en setting

Xtc kan dus een opwekkend effect hebben. Natuurlijk ook het gelukszalige gevoel. Maar kan ook jouw eigen gedachten of gevoelens versterken. Gevoelens van somberheid of onzekerheid bijvoorbeeld. Als je dan een beetje verzeild raakt in je eigen gedachten, kan jij je al snel steeds rotter gaat voelen. Een soort neerwaardse spiraal. Dat je vervolgens ook wat angstig wordt, is niet gek. Wel vervelend natuurlijk. Xtc blijft tenslotte ook gewoon een tripmiddel. Je gaat anders voelen en denken.

Nu even kijken naar de toekomst. De kans is natuurlijk groot dat je dit weer gaat ervaren. Maar, er zijn ook wel wat manieren om de risico's te beperken. Bijvoorbeeld door je drugs te testen. Zo weet je precies wat er in zit, en kan je beter je dosering kiezen. Een kwartje of likje mdma, zegt namelijk niets over wat je daadwerkelijk binnen krijgt. Meer tips om de risico's te beperken? Check dan de pagina over xtc. Ook belangrijk is om alleen te gebruiken als jij je helemaal goed voelt. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Ga je gebruiken en gaat het toch niet lekker? Probeer weer contact te maken met je ademhaling, wordt rustig en besef je dat dit voorbij gaat. Dat het tijdelijk is. Vertel het aan je vrienden wanneer het mis gaat zodat zij je kunnen helpen en er voor je kunnen zijn. Neem een slokje water, zet wat prettige muziek op of stap even naar buiten. Een mogelijke verandering van de omgeving zou je kunnen helpen om het iets minder heftig te voelen. 

Wil je dit gevoel niet meer krijgen? Het is misschien wat flauw, maar als dan zal je niet moeten gebruiken. Drugs brengt altijd risico’s met zich mee, en het gevoel wat jij ervaart is daar een van. 

Je lichaam moet nu vooral even bijkomen. Het is handig om nu even geen drugs of andere middelen te gebruiken. Daarbij kun je het beste ook alcohol, koffie, sigaretten en energiedrankjes vermijden. Zorg verder voor voldoende rust en regelmaat, Dit helpt mee in het herstel. 

Hopelijk kan je hiermee verder. Heb je nog een vraag? Je kunt me altijd nog een bericht sturen. 

Groet,

Celeste

01 maart 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG