Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag Team, Gebruik Oxycodon 2x20mg lang pd tot 2x5mg pd snel Sinds 5 jaar Daarnaast 4x500g paracetamol pd, was 4x1000mg pd, dat heb ik ongeveer ruim een jaar afgebouwd. Ben nooit pijnklachtenvrij, maar met bovengenoemde combinatie is er nog enig kwaliteit van leven. Pijnstilling is vanwege: chronische lage rugpijn, degeneratieve afwijking tussenwervels, artrose, bovenbuikpijnen veroorzaakt door galgruis, te stroperige galvloeistof, vele malen ERCP's ondergaan vanwege vastzittend galgruis. Uiteindelijk in 2016 een galwegbypass omdat galweguitgang volledig verlittekend was. Verder heb 2 auto-imuunziektes Ziekte van Hashimoto, sinds 2003 Pernicieuze anemie sinds 2005 Vertraagde maaglediging Verstoorde spijsvertering Wordt nu gedwongen om opiaat rotatie te doen omdat oxycodon niet zou werken (tot nu toe is het tegendeel waar) en niet geschikt zou zijn voor langdurig gebruik bij chronische pijnklachten. Tapentadol voorgeschreven. Ik werd dermate ziek van Tapentadol dat ik daar na 6 dagen mee gestopt ben. Met name de bijwerkingen hoofdpijn en misselijkheid werden zo heftig dat het niet vol te houden was. Het waren niet de ontwenningsverschijnselen van de Oxycodon aangezien ik ongeveer 12 uur na stop Tapentadol me vele malen beter ging voelen ondanks de pijnen. Het voorstel is nu Methadon. Daar zit ik nu een dag tegen aan te kijken en te overwegen of ik hiermee moet beginnen. Voor de pijnen zit ik nu te rommelen met extra paracetamol, ibuprofen, nurofen of paracetamol icm tot 20mg Oxycodon. En zit/lig nu inmiddels 10 dgn op bank/bed omdat ik vanwege de rugpijn nauwelijks wil/kan bewegen. De reden van twijfel is dat de pijnpoli aangeeft dat ook Methadon tijdelijk is, wel langdurig, maar zal enkele jaren voorgeschreven worden om dan volgens weer een opiaatrotatie toe te passen, omdat het niet meer of minder goed zou werken. Overigens is het contact met de betreffende pijnpoli niet bepaald prettig en heeft de huisarts de handen ervan afgetrokken. In ieder geval op zoek naar andere huisarts. Nu lees ik de vele verhalen van mensen die ervaringen met Methadon hebben en hoe moeilijk het is hiervan af te komen, vele malen moeilijker dan van heroïne/morfine. En dat dat ook veel langer duurt. Ik weet absoluut niet wat ik moet doen, zonder effectieve pijnstilling is er geen kwaliteit van leven. Maar de verhalen betreffende Methadon trekken me ook niet aan. Heeft het Team ervaring mer Methadon als pijnstiller, hoelang kan dit gebruikt worden. Elke 3-5 jaar opiaatrotatie vind ik ook geen oplossing. Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie antwoord. Met vriendelijke groet.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Allereerst respect voor uw lange weg.

Ik zou beginnen met kijken of de relatie met de pijnpoli hersteld kan worden. U heeft daar vast een aanspreekpunt, bijvoorbeeld uw (hoofd) behandelaar, een psycholoog of een patiëntenraad. Eigenlijk is dit wel een belangrijke voorwaarde. Inderdaad kan rotatie een vaak toepasbaar protocol zijn, maar mogelijk werkt het bij iedereen anders.

Wij hebben vooral ervaring met methadon dat wordt ingezet als vervanger voor heroïne. Inderdaad kan het alle opioïden vervangen. Dan zijn er de hele dag geen ontwenningverschijnselen dat is prettig. Ook de pijnstilling kan prima zijn. Er af komen is een zorg voor u.  Mijn advies is om die zorg te laten varen.  Want iedereen kán eraf komen al moet het zeer geleidelijk.  Ook moet er dan een vooruitzicht zijn dat de pijnbronnen gaan stoppen. Ik beweer dat met methadon stoppen net zo moeilijk kan zijn als met oxycodon stoppen. Het is wel zo dat een afbouwschema met methadon langer duurt dan met heroïne of oxycodon.  

Zou uw doel niet voorlopig kunnen zijn: zo goed mogelijk functioneren ondanks de pijnlijke aandoeningen?  Dat kan met Oxycodon kennelijk en waarschijnlijk ook met methadon. Door de gewenning wordt de keuze : roteren naar een even sterk ander opiaat of gewoon ophogen.

Tot slot wil ik nog vragen of u naast de lichamelijke pijnklachten goede psychosociale steun heeft. Dat kan ook bijdragen om pijnen dragelijker te maken. 

Veel succes!

Gerard A

verslavingsarts 

30 maart 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG