Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Afgelopen Januari is diabetes type 1 bij mij vastgesteld. Ik ben 19 jaar en ben gek op gezelligheid. Voor mijn diagnose rookte ik af en toe zowel wiet als hasj. Ik gebruik nu insuline, maar durf niet meer te smoken omdat je heel veel verhalen leest over hypo's. Ik weet dat het niet goed is om te smoken als Diabeet, maar aan de andere kant wil ik ook genieten door dingen te doen, niet dat mijn ziekte mij weerhoud om 'spannende' dingen te doen. Ik gebruik een pomp in combinatie met een sensor die mijn Bloedglucosewaarde continu meet zodat ik kan zien hoe hoog of laag ik zit. Mijn vraag aan jullie is; hoe kan ik dit het beste aanpakken? Kan ik beter smoken als mijn bloedsuiker aan de hoge kant is? (9 mmol/l ipv 5.5mmol/l) Als ik merk dat ik laag begin te raken, is het dan verstandig om een dextrose te nemen of zoeken we juist naar langzamere koolhydraten zoals een broodje?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Dit is bekend hierover:  het maakt verschil of je type 1 of 2 hebt: hypo’s ( suikertekort) komen bij diabetes type II door cannabisgebruik minder vaak voor dan bij diabetes type I. 

Langdurig cannabisgebruik heeft bij proefdieren invloed op de suikerstofwisseling: de suikervoorraden in de lever raken sneller leeg, wat mogelijk eerder een hypo (suikertekort) geeft. Maar je kan ook juist een vreetkick krijgen met meer eten en toename van suikers tot gevolg. Interessant is dat CBD, een bestanddeel uit cannabis lijkt te beschermen tegen verergering van type I diabetes. 

Het kan dus twee kanten op gaan met je suiker. Als je cannabis gebruikt moet je voldoende hebben gegeten van tevoren. Die dag moet je vaker je bloedsuiker testen en insuline bij je hebben. Als je laag raakt zou ik eerst een dextrose nemen en erna een broodje.

Mvg,

Gerard A

drugsarts 

13 april 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG