Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

beste drugsinfoteam, afgelopen zomer was ik op stage en om het zomer seizoen af te sluiten hadden we een leuke gezellige avond met het team, we deden een paar drankjes (ik heb in totaal 2 en een halve glas mix Bacardi fanta op) en ik deed rustig aan omdat ik de volgende dag moest werken in de ochtend. we deden spelletjes en uiteindelijke ook verstoppertje door het hoofdgebouw waardoor mijn glas met drinken alleen achtergelaten werd in de zaal waar in we zaten. na verstoppertje spelen kwamen we terug en ik dronk me laatste glas half leeg, na ongeveer een kwartier werd ik misselijk en ging ik naar de wc en vanaf dat moment weet ik nog een klein beetje tot bijna niks meer. ik weet dat ik naast de wc lag, aan het hyperventileren, paniekaanvallen kreeg en kijkend naar me handen die helemaal verkrampte en geen beweging meer in te krijgen (dit is wat ik zelf nog weet.) uit paniek hadden mijn collega's de ambulance gebeld die er kort erna kwamen die hebben mij naar het stage huis gebracht waar ik moest liggen die waren snel al weer vertrokken. Na dat de ambulance weg was, ging het slechter met mij en stopte ik met ademen ongeveer wel 8 x in 10 minuten van ongeveer 30 seconde lang mensen sloegen tegen me gezicht gooide water in me gezicht maar niks hielp, wanneer ik weer bij kwam smachtte ik naar adem en viel ik weer weg. mijn collega's vonden het maar erger worden en hadden weer de ambulance gebeld waardoor de 2e ambulance er snel weer was die hebben mij uit eindelijk mee genomen naar het dichts bijzijnde ziekenhuis en kreeg ik een zuurstof masker op, werd me bloeddruk in de gaten gehouden want die was erg laag en bleef ik stoppen met ademen (dit is mij allemaal verteld door me collega dagen erna). uit eindelijk na 3 uur ziekenhuis ging het weer beter en had ik nergens last van alleen vermoeid omdat ik bijna niet had geslapen. het ziekenhuis had mij gevraagd toen ik weer bij was welke drugs ik gebruikt had en mijn antwoord was: niks, ik heb nog nooit drugs gedaan. het ziekenhuis heeft geen bloed of urine afgenomen en niet konden zien of ik gedrogeerd was ja of nee waardoor ik altijd met de vraag in me hoofd zit tot de dag van vandaag, zou er toch drugs in me drankje zijn gegooid?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat een heftige gebeurtenis heb je meegemaakt zeg. Ik kan me voorstellen dat je nog met veel vragen zit. Ik ga je zo goed mogelijk verder helpen. Maar, ik kan niet bepalen of er wel of geen drugs in jouw drankje heeft gezeten. Vrij regelmatig krijgen wij vragen zoals die van jou met de vraag: ben ik gedrogeerd? Daarom hebben we een algemene pagina hierover geschreven, wil je deze eerst even lezen?

Zoals daar te lezen is, is vaak de oorzaak gewoon alcohol. Maar is er sprake van een effect van alcohol, wat je niet gewend bent. Ik kan me voorstellen dat je in de zomer misschien een beetje vochttekort hebt. Misschien ook wel een beetje oververhit. Harde week achter de rug na stage misschien. Door dit soort zaken, komt alcohol een stuk harder binnen. Daarnaast ben je misschien hard aan het rennen en bij verstoppertje kan de spanning ook wel op lopen. Door deze dingen, kan je hartslag behoorlijk hoog worden. Dat is niet erg overigens. Je bent ook aan het zweten en verliest snel vocht.

Daardoor kan je al snel ziekig worden. Flauwte, vermoeidheid, duizeligheid, maar ook hartkloppingen. Vervolgens kan je de link gaan leggen met het drankje wat je onbeheerd achter hebt gelaten. Als je vervolgens denkt: 'oh shit, misschien ben ik gedrogeerd!', zit je al snel vast. Angst slaat toe, waardoor je klachten verergeren. Daardoor bevestig je de aanname en zit je al snel in standje paniek.

De klachten, hyperventilleren, paniekaanvallen, verkrampen, spierspasmen, misselijkheid en ook naderhand geheugenproblemen past hier allemaal erg bij. Het is dus tot dit verhaal vrij aannemelijk dat dit gewoon een onverwacht effect is door alcohol. In combinatie met 'onjuist' denken. In dat geval, is het advies van de ambulance niet gek; gewoon uitrusten.

Als mensen angstig zijn gaan mensen anders ademen. Dat je stopte met ademen, of het gevoel had te stoppen met ademen is dus ook iets dat vaker voorkomt bij angst en hyperventilatie. Het snakken naar adem ook. Ook andere klachten zoals overmatig zuchten en gapen na een aanval horen daar ook bij.

Kortom, het hoeft echt niet dat je drugs in je drankje hebt gekregen. Maar, het is ook niet uit te sluiten. Ik hoop dat je hier toch wat verder mee komt en mijn antwoord ook  wat rust geeft. Ervaar je deze gebeurtenis als traumatisch? Heb je er dus nog veel last van? Ga dan met je verhaal langs de huisarts. Hij/zij kan je hier echt verder mee helpen.

Met hartelijke groet,

Dion

20 april 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG