Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Flashbacks na LSD? Hoi ik heb een vraag over flashbacks die ik heb na eenmalig LSD gebruik bijna 5 weken geleden. ik heb met vrienden LSD gedaan en hebben de LSD getest met een kitje, we hebben aan het eind van de middag 1 zegeltje genomen. De trip was grotendeels prima tot dat ik wou slapen en dit niet lukte, ik moest de volgende avond werken en maakte me daarom zorgen en heel angstig. Ik wist dat LSD heel lang kan duren en dat het misschien beter was om in de ochtend of middag te nemen. De dagen erna ging het redelijk goed tot dat ik bij mijn diploma uitreiking een angstig gevoel kreeg en alles weer begon te bewegen. Ik schrok hier erg van en maakte me weer opnieuw zorgen en angstig. Nu 5 weken later heb ik gelezen over mensen die 30 jaar last hebben van flashbacks en altijd zorgen maken hierover. Nu vraag ik me af of ik hier ook een hele lange tijd zal voor moeten oppassen. Alvast erg bedankt voor jullie antwoord!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Even checken of ik het goed begrepen heb. Je hebt vijf weken geleden LSD gebruikt. De trip is tot het slapengaan goed verlopen. Toen je probeerde te slapen kreeg je last van angsten. Tijdens je diploma-uitreiking in de week na de LSD had je een flashback met angst. De weken daarna heb je geen flashbacks meer gehad. Je hebt gelezen dat flashbacks soms wel dertig jaar aan kunnen houden. Je wilt daarom meer weten over flashbacks en het risico dat je loopt.

Ten eerste wil ik je gerust stellen. Het feit dat jij een aantal weken geleden een flashback hebt gehad, wil niet zeggen dat je er dertig jaar aan vast zit. Meestal zien we dat vlak na een (bad) trip de flashbacks wat vaker en heftiger zijn en dat ze daarna steeds minder of zelfs helemaal niet voorkomen.

Flashbacks worden getriggerd. Een gevoel, geur, stress, beeld, plaats of gedachte. het kunnen allemaal triggers zijn. Je beschrijft dat je tijdens je trip spanning had omdat je nog moest werken. Tijdens een diplomauitreiking ervaren mensen doodgaan ook meer spanning dan normaal. Het is niet gek dat je daar een korte flashback hebt gehad. Zeker wanneer dit zo kort na je trip is.

Nu het veel later na je trip is, de kans op flashbacks al een stuk kleiner. Maar de kans is niet nul. Je vraag is of je er nu een lange tijd goed voor zal moeten oppassen. Het antwoord is nee, om twee redenen. De kans dat je nu nog een flashback krijgt is veel kleiner. En wanneer je veel stress en spanning ervaart over het misschien krijgen van een flashback, wordt de kans dat je hem krijgt groter. Spanning was ten slotte een trigger voor je.

Ook als je een flashback hebt is het belangrijk er niet te veel over te stressen. Het kan heel vervelend zijn, maar het is niet gevaarlijk. Accepteer dat jij je even anders voelt. Het gaat vanzelf weer weg. Blijf je er toch veel last van houden, kan je altijd even een afspraak maken bij ons spreekuur.

Ik hoop dat ik je met dit antwoord gerust heb kunnen stellen.

Sjoerd

28 juli 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG