Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik heb zondag 4 pillen xtc genomen en ik had een hele nacht overgeslagen. Ik voelde me heel vaag de dag erna en in de nacht. Schokken in me hoofd en moeilijk ademen soms. En gisteren had ik ook codeïne genomen voor de dip. En me vriend had toevallig nog dexamfetamine en daar had ik ook zin in. Is het heel slecht om de dag na xtc dex te nemen? Vandaag had ik het weer genomen omdat ik geen tijd had om koffie te maken. En ik had wel wat langer in me bed willen blijven liggen. Heb nu ook weer dex genomen. Is het slecht om de dip te onderdrukken met dex? Slurpt dit meer van je lichaam?. Ik had ook nog recent xtc gedaan. 2x in augustus. En verder zat er een maand tussen

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

De eerste stap naar herstel is begrijpen waar je klachten vandaan komen. Je hebt op zondag vier xtc pillen genomen en een nacht doorgehaald. Op dinsdag voelde je je vaag, ademde je moeilijk en voelde je schokken door je hoofd (brainzaps). Je stelde deze vraag vorige week. Hoe voel je je nu?

Meestal zijn deze klachten enkele dagen na gebruik het sterkst en nemen ze daarna langzaam af. Hieronder schrijf ik een stuk over de oorzaak van de klachten, hoe je er weer vanaf komt, of dexamfetamine nu een goed idee is en hoe je dit een volgende keer kan voorkomen.

Op het moment dat je xtc gebruikt komt het lichaam in een vecht- of vluchtmodus. Spieren gaan strak staan, pupillen worden groot, en het lijkt wel of je een onuitputtelijke hoeveelheid energie hebt. Ditzelfde gebeurt wanneer je plots in een gevaarlijke situatie zit. Wanneer je drugs gebruikt bevind je je doorgaans niet in een gevaarlijke situatie en kan je de energie gebruiken om te dansen of feesten. De vecht- vluchtmodus kan dan zelfs prettig of spannend aanvoelen. De vecht- of vluchtmodus wordt geactiveerd door een overprikkeling van het angstcentrum in de hersenen. En dat komt weer door adrenaline stijging. Dit is dus de stimulerende werking van xtc naast de ‘love’ effecten, die er ook zijn.

Nu, na het drugsgebruik is het angstcentrum in de hersenen nog steeds gevoelig van de overprikkeling. Dit veroorzaakt allerlei vage klachten. Je vaag voelen, schokken door je hoofd en lastiger ademhalen zijn hier voorbeelden van.

Een goede basis voor herstel is gezonde voeding en voldoende slaap, ontspanning en lichaamsbeweging. Daarnaast hebben jouw hersenen vooral tijd nodig om weer tot rust te komen.

Verder drugsgebruik prikkelt de hersenen extra waardoor het herstelproces langer kan duren of klachten heftiger worden. Cafeïne (koffie) en nicotine (tabak) vallen hier ook onder. Ook het medicijn dexamfetamine prikkelt de hersenen en kan hierdoor je klachten versterken. Je heb het een paar keer gebruikt, wat gebeurde er met je klachten na gebruik? Het is te verwachten dat ze toenamen. Codeïne kan ook de dip verergeren door misselijk en versuffing. Paracetamol is een normale dosering is een beter alternatief. 

Nemen je klachten in de komende weken niet af? Mail dan nog een keer of neem dan contact op met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs voor een belafspraak.

De belangrijkste richtlijnen bij xtc-gebruik om de kans op klachten na drugsgebruik zo klein mogelijk te maken zijn: Doseer niet meer dan 1 tot 1,5 mg mdma per kilo lichaamsgewicht op een avond, niet vaker dan eens in de 2/3 maanden gebruiken en zorg dat je goed uitrust voor, tijdens en na gebruik. Met vier pillen, 3 keer gebruik in 2 maanden en een nacht doorhalen heb je al deze richtlijnen overschreden. Afhankelijk van de dosering van je pillen is de dosering en frequentie zeer ver overschreden. Het is daardoor niet gek dat je klachten overhoud na het gebruik.

Wil je de kans op klachten zo klein mogelijk maken? Zorg dat je minimaal 3 maanden 100% klachtenvrij bent, lees de pagina tips xtc goed door, doseer veel lager, gebruik minder vaak en zorg voor voldoende rust.

Sjoerd
 

14 september 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG