Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik had een vraag. Waar in de maatschappij komt drogeren het vaakste voor? Is dit echt in het uitgaansgebied of gebeurd het overal?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt eerder een vraag over drogeren gesteld. Om je vraag echt goed te beantwoorden ben ik benieuwd met welke reden je deze vragen stelt? 

Goed dat je alert wil blijven voor jezelf waar of op welke plekken er meer gedrogeerd wordt. Wij krijgen deze vraag vaker. Er is te weinig onderzoek naar drogeren gedaan om hier goed conclusies uit te trekken. Uit de studies die wel gedaan zijn lijkt wel te komen dat drogeren mogelijk minder vaak gebeurt dan dat mensen denken. Als er sprake is van drogering is het in verreweg de meeste gevallen een bekende de dader. In dat geval gebeurt dat in de thuisomgeving. Soms gaat het bij drogeren ook om een slechte grap. 

Heel vaak lijken situaties alsof er sprake is van drogeren, maar is het in verreweg de meeste gevallen niet zo. Alcohol kan bijvoorbeeld ook ‘verkeerd vallen’ waardoor onverwachte klachten als misselijkheid, black-outs, en bewusteloosheid kunnen voorkomen. Zelfs als iemand weinig gedronken heeft kan dit gebeuren. Er zijn bij ons nog veel meer situaties bekend waarbij een vermoedelijk drogering toch geen drogering bleek te zijn. Het idee dat doelbewust drogeren met bijvoorbeeld drugs op grote schaal in het uitgaansleven plaatsvindt is niet waar. Veel situaties hebben eigenlijk te maken met drug, set en setting. Ook kennen wij situaties van jongeren die hun eigen bewuste drugsgebruik maskeren door bijvoorbeeld tegen ouders te vertellen dat ze door iemand anders gedrogeerd zijn.

Hoe dan ook, het is altijd goed om alert te zijn. Laat je drankje nooit alleen achter. Ga je drank ook best zelf halen aan de bar en kijk toe hoe de barkeeper je drank inschenkt, of vraag (indien mogelijk) het flesje. Als je uitgaat, ga dan altijd met een paar vrienden en maak duidelijke afspraken elkaar niet uit het oog te verliezen. Als iemand van de groep zich niet goed voelt, laat je hem of haar niet alleen, maar zoek je hulp. Als je je zelf niet goed voelt geef dit ook door.

Een slachtoffer kan de volgende dag contact opnemen met de huisarts en met slachtofferhulp. Een slachtoffer kan een urinetest laten doen bij de huisarts. Deze urinetest kan zien of er drugs of medicijnen binnengekregen zijn. Hiervoor is het belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk na het vermoeden van drogeren urine opvangt en bewaart.

Zaïnah en Sjoerd

17 september 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG