Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Dag, Er is op het nieuws geweest dat er iemand is overleden na gebruik van de xtc pil Philip plein. Nou heeft mijn vriendin vaker van die pillen ingenomen. Maar dan 2(!) pillen xtc met 60mg oxazepam en 10mg oxycodon. Ik maak mij hier zorgen om, is dit schadelijk en/of dodelijk?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

De verschillende berichtgeving op het internet over dit incident in België is jammer genoeg niet consistent en misleidend. Het Belgische 'Parket' (het Openbaar Ministerie) houdt zich nu bezig met een waarschuwingscampagne over deze XTC-pil zonder dat er een duidelijke doodsoorzaak bekend is of dat de pil onmiskenbaar een groter gevaar vormt voor de volksgezondheid dan andere XTC-pillen. In Nederland is dit gelukkig op een veel betere manier geregeld omdat dit soort waarschuwingscampagnes landelijk worden gecoördineerd door het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Via het Belgische Early Warning Systeem is ook geen waarschuwing uitgegeven voor deze pil.

Wat we nu weten is het volgende:

Er is een Nederlander overleden en de doodsoorzaak is op dit moment nog onbekend. De persoon had volgens de berichten PP-pillen bij zich, 3-MMC en Methylone. De PP-pillen zijn getest en er wordt gesteld dat deze pil 175 mg bevat en dat dit 2x sterker is dan normaal. Dit is onjuist. In Nederland is de gemiddelde pil ongeveer 166 mg (bron: DIMS 2020). De XTC-markt in België is ongeveer gelijkwaardig. Dat neemt niet weg dat het een hooggedoseerde pil is. Echter zijn al jaren de meeste pillen hooggedoseerd. 

XTC is nooit veilig. XTC kan altijd leiden tot dodelijke complicaties. Ze zijn zeldzaam gelukkig, ze komen enkele keren per jaar voor. Soms komen ernstige complicaties voor terwijl het niet te verwachten was. Er is dus ook een bepaalde onvoorspelbaarheid en nog onbegrepen individuele gevoeligheid die een rol speelt bij dodelijk incidenten. De kans op een dodelijk complicatie zoals oververhitting of serotoninesyndroom neemt wel toe bij hoge doseringen, heftig combigebruik of combi met medicatie zoals bepaalde antidepressiva. Soms komt het ook door aanvullend risicovol gedrag bijvoorbeeld heftig dansen in een warme ruimte of extreem veel water drinken

Je maakt je zorgen over de risico's die je vriendin loopt. Is zij op de hoogte van de effecten en risico's en hoe je die risico's kunt verminderen? XTC moet je altijd laten testen en op de juiste manier doseren. Lees hier samen met je vriendin onze tips over doseren van XTC en hoe je de risico's zoveel mogelijk kunt beperken.

De combi XTC met Oxazepam is meestal ongevaarlijk. Ongewenste up- effecten kunnen worden gedempt. En iemand kan daardoor bijvoorbeeld weer slapen. Maar 60 mg is wel erg hoog. En nu komt het soms voor dat je dan juist extra gestimuleerd raakt. Dus dit moet ervaren worden en dan verminder je de dosis. Gewoonlijk is echt 10 of 20 mg genoeg.

De combi XTC met Oxycodon is gevaarlijk vanaf zo’n 100 mg Oxycodon. Dan kan er een gevaarlijk serotoninesyndroom ontstaan. Bij 10 mg is dat risico klein. 

Met vriendelijke groet, 

Ronald & Gerard (drugsarts)

21 september 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(7 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG