Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Ik heb zo'n twee jaar geleden speed gebruikt (halve gram) i.c.m. alcohol (10 biertjes). Sindsdien heb ik last van spiertrillingen, spierpijn en tintelingen in de ledematen. En een ontzettend vaag gevoel in mijn hoofd (licht gevoel in het hoofd) Alsof ik er niet helemaal bij ben op sommige momenten. Met name als ik gespannen ben word ik ontzettend licht in mijn hoofd en verstijven spieren in armen en benen volledig (een doof gevoel en tintelend in de ledematen). Zo erg dat ik voor mijn gevoel amper normaal kan lopen. En ook het gevoel van flauwvallen (Echter ben ik nog nooit flauw gevallen) Als ik weer wat rustiger wordt dan heb ik heel erg last van spiertrillingen in armen en benen. En dan de volgende dag zeer stijf gevoel in armen en benen. Ik ben al naar de neuroloog geweest die spreekt van het benigne fasciculatiespierkrampsyndroom. Heb een MRI scan gehad van de nek en verschillende bloedonderzoeken (Natrium, magnesium, calcium, CK waarde, en nog wat). Was allemaal binnen de normale bandbreedte. CK waarde was iets te hoog (225--> Maar was volgens de arts ook normaal). Ik heb soms ook bij veel stress een drukkend gevoel op de borst bij het hart. Zo was ik in de zomer op vakantie naar Frankrijk en ik was telkens zo gespannen en zo licht in het hoofd (spierpijn, doof gevoel ledematen) dat ik ook daar niet van heb kunnen genieten. Ik sport door de spierpijn ook niet meer. Als ik verder dan een uur van huis ben slaat de paniek toe. Hebben jullie tips? Zou het kunnen dat ik door deze bad trip blijvende schade heb opgelopen? Ik hoor graag.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Heftig om te lezen dat je dit sinds die ervaring met speed al ervaart. Ik kan me voorstellen dat je dagelijks leven erdoor verandert is, in een negatieve zin.

Over het benigne fasciculatiespierkrampsyndroom kan ik niet veel zeggen, want ik ben zelf geen arts. Onze ervaring is dat mensen met dit soort klachten soms allerlei diagnoses van specialisten krijgen, terwijl de onderliggende aandoening eigenlijk 'teveel angst' is. Hou hier dus rekening mee.

Je hebt het over een vaag gevoel in je hoofd, flauwvallen en soms een drukkend gevoel op de borst. Dit is erg vervelend om te ervaren, maar daarover wil ik je wel geruststellen. Deze symptomen moeten vanzelf wel weer over gaan. Ik wil je meer uitleggen over het ontstaan en wat je er tegen kunt doen. 

Wanneer je speed gebruikt beland je met je lichaam en geest in een stressmodus. Deze modus is vergelijkbaar met het ervaren van zeer heftige stress voor een enge situatie. Wanneer je bijvoorbeeld oog in oog komt te staan met een tijger, dan kom je ook in deze modus. Er gaan dan allerlei processen werken in je lichaam, waaronder de afgifte van adrenaline. Hier spelen dan ook factoren op als angst en wellicht paniek. Je lichaam staat namelijk paraat om te vluchten of te vechten. Dit gebeurt niet alleen wanneer je oog in oog staat met een tijger, maar ook wanneer je een drug als speed gebruikt. Hier moet je weer van bijkomen in de dagen/weken erna. Maar, soms duurt dit herstel veel langer. Dit gebeurt bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Het kan voorkomen dat je lichaam nog "aan" blijft staan en je daardoor gevoeliger bent voor stress, angst of paniek. Het vage gevoel, de hartkloppingen, spiertrillingen en zelfs het bijna flauwvallen is iets wat bekend terrein is voor iemand met teveel angst.

Dit gevoel moet weer over gaan, maar je kunt zelf ook een aantal dingen doen om dit proces te helpen. Gebruik in ieder geval geen drugs en alcohol meer. Dit kunnen namelijk de klachten verergeren en het herstel in de weg staan. Drink geen koffie en vermijd energiedrankjes. Deze middelen dragen juist bij aan een hogere hartslag en een gejaagd gevoel, waardoor je meer stress kan ervaren en hartkloppingen kunt krijgen.

Ook is het belangrijk om jouw aandacht en focus te verleggen van je klachten, naar andere activiteiten die je kunnen afleiden. Voor iedereen werken andere activiteiten, dus daarin kan ik je geen gepast advies geven. Maar je kunt wel denken aan een rondje wandelen, een boek lezen, mediteren of een serie kijken. Je druk maken om je klachten zorgt ook voor meer stress. Deze stress zorgt op haar beurt voor meer klachten en daarmee raak je in een vicieuze cirkel. Probeer tot slot ook voor een gezond nachtritme te zorgen. Rust en regelmaat zijn het beste voor herstel.

Heb je wel eens een alternatieve behandeling geprobeerd tegen de stress, angst en paniek? Alle klachten die je opnoemt hebben een directe relatie hiermee. Een voorbeeld van een behandeling die succesvol kan zijn is haptonomie. Er zijn hier goede praktijkervaringen mee. Er zijn ook andere mogelijkheden zoals ademtherapie (indien ook hyperventilatie aanwezig), behandeling angst d.m.v. CGT en mindfullness. De kunst is om iets uit te proberen wat bij je past en waar je verschil in merkt wat betreft je klachten na afloop van een sessie.

Mocht je over je klachten willen praten met iemand die veel verstand heeft van klachten na partydrugs, dan kun je altijd een afspraak maken met ons spreekuur.

Take care!

Vriendelijke groet,

Calvin 

15 november 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG