Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoelang duurt het voor je de bijwerkingen van nootmuskaat krijgt ?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Nootmuskaat kan als drug gebruikt worden. Nootmuskaat wordt echter niet vaak gebruikt omdat de smaak scherp is en er behoorlijke bijwerkingen voorkomen bij gebruik. Gebruik is daarom meestal helemaal niet prettig. Bijwerkingen zijn risicovol en komen zeer vaak voor. Hieronder beschrijf ik alles wat we weten over gebruik van nootmuskaat.

Nootmuskaat als drug wordt meestal geraspt en gegeten of er wordt thee van gezet. Het kan fijn geraspt ook gesnoven worden. Nootmuskaat bevat onder andere de stoffen myristicine en elimicine. Deze zorgen voor het psychedelische effect van nootmuskaat. Ze zijn verwant aan het meer bekende MDA. Myristicine en elimicine werken in de hersenen op het endocannabinoïde systeem. Het exacte werkingsmechanisme is niet bekend.

Wanneer nootmuskaat wordt gebruikt kan het enkele uren duren voordat de effecten intreden. Dit geldt zowel voor de gewenste effecten als voor de bijwerkingen. Het piekeffect kan 9 tot 12 uur aanhouden. Daarna zal het effect maar zeer langzaam afnemen. Totaal kan de trip wel drie dagen duren. Dit is uitzonderlijk lang voor een drug.

De prettige effecten van nootmuskaat kunnen een beetje op die van cannabis lijken. Een zweverig gevoel. Bij hogere doseringen worden de effecten meer hallucinogeen. Je kan dingen zien en ervaren die er niet zijn. Je kan je ook slaperig voeren. 

Uit ervaringsverhalen weten we dat de effecten zeer vaak erg onprettig zijn. Hallucinaties kunnen naadloos overvloeien in werkelijkheid. Hierdoor kan je het realiteitsbesef kwijt raken. Dit kan paranoïde gedachten, dissociatie, verwarring en angsten teweeg brengen. Ook lichamelijk kunnen er behoorlijke bijwerkingen zijn. Bijvoorbeeld misselijkheid, uitdroging en verlies van controle over spieren. Hogere doseringen nootmuskaat kunnen zelfs leiden tot de dood.

Wij van Drugsinfoteam informeren over effecten en risico's en waarschuwen alleen als het moet. Door de zeer lange werkingsduur, de trips die in de praktijk zeer vaak onprettig zijn en de risicovolle bijwerkingen, raden wij gebruik van nootmuskaat als drug sterk af. De doseringen nootmuskaat die soms in voedsel worden verwerkt kennen de bovengenoemde risico's niet.

Wil je toch nootmuskaat gebruiken? Zorg dan dat je:

  • Fysiek en mentaal gezond bent
  • Je een tripsitter hebt
  • Ruime ervaring met andere psychoactieve middelen hebt
  • In bezit bent van een milligrammenweegschaal om de dosering juist af te meten
  • Zeer veel onderzoek hebt gedaan naar ervaringen van anderen met nootmuskaat.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

20 januari 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG