Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben 8 dagen geleden aan mijn keel geopereerd waarbij mijn amandelen eruit zijn gegaan, ik snap dat ik pas mag weer mag snuiven als het 100% hersteld is, maar wanneer zou ik weer bommetjes mogen pakken? Ik pak meestal alleen keta of keta en mauw

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat goed dat je wacht met snuiven van keta of speed tot je amandelen 100% hersteld zijn. Anders is de kans op problemen na je operatie groter. Bijvoorbeeld ontstekingen of minder snelle wondgenezing. Je vraagt je af of je wel drugs kan slikken in plaats van snuiven.

Ketamine wordt bijna nooit geslikt. Dat komt doordat ketamine grotendeels in de maag al wordt afgebroken. Dus je hebt minder gewenst effect dan bij snuiven. Bij dezelfde dosering in ieder geval.

Als je 4-MMC (miauw) slikt, werkt het langer dan wanneer je het snuift. Door te slikken in plaats van snuiven maak je de kans op ontstekingen bij de amandelen kleiner. Toch zal er wel een verhoogd risico zijn voor bijvoorbeeld ontstekingen. Dat komt door twee redenen. Speeksel heeft een belangrijke beschermende functie voor tanden, tandvlees en eventuele wondjes in de mond. Bij het gebruik van uppers als 4-MMC neemt de speekselproductie af. Hierdoor mis je die bescherming. Het is dus beter te wachten met gebruik tot je weer helemaal genezen bent.

Daarnaast raakt je lichaam uitgeput door het gebruik van uppers zoals 4-MMC. Daardoor kan je lichaam minder goed herstellen van bijvoorbeeld operaties. De wondgenezing kan daardoor bijvoorbeeld langer duren. Maar ook is de kans op ontstekingen groter. Ook als je een ontsteking krijgt, is de kans op een heftige ontsteking groter. Ook bij bommetjes dus.

Samengevat is drugsgebruik dus niet handig als je snel wil herstellen van je operatie. Heeft de arts iets gezegd over pijnstilling? Op aanwijzing van een dokter kan je altijd pijnstilling zoals paracetamol of ibuprofen nemen. Maar overleg hier wel even over. Dat kan ook door de huisarts even te bellen.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

02 maart 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG