Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

lichte tinteling in rechterbeen na lachgas. Om de 6 à 7 weken gebruiken wij lachgas in combinatie met xtc. De hoeveelheid lachgas is dan wel erg groot waarbij per persoon toch 1,5 kg gebruikt wordt. Nu voor de eerste keer voel ik 2 dagen na gebruik een lichte tinteling in mijn rechterbeen. Na opzoeking op het internet besef ik goed dat dit door het lachgas komt en dit als een alarmsignaal moet ervaren. Moet ik me zorgen maken dat deze tinteling nog erger wordt? Of moet ik me aan nog ergere dingen verwachten? In ieder geval geeft het me een angstig gevoel en stopt het gebruik van lachgas onmiddelijk.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Tintelingen na lachgas zijn inderdaad een duidelijk signaal dat je te ver bent gegaan. Met 1.5 kg lachgas per persoon neem je meer dan 100 a 150 ballonnen. Dat is gewoon extreem veel. Met dit soort hoeveelheden kun je de risico's onvoldoende beperken. Stop daarom direct met het gebruik van lachgas.

Lachgas heeft nu in jouw lichaam gezorgd voor een tijdelijk vitamine B12-tekort. Hierdoor ervaar jij nu deze lichte tintelingen. Deze tintelingen zijn in het algemeen gelukkig milde neurologische klachten. In sommige gevallen kan extreem lachgasgebruik ook leiden tot ernstige neurologische klachten. In de praktijk zijn dit vaker mensen die (bijna) dagelijks veel lachgas gebruiken, de klachten negeren en stug door blijven gebruiken, en/of die al een verstoring of tekort in hun vitamine B12 huishouding blijken te hebben.

Wat moet je nu doen? Je wilt nu zo snel mogelijk (en de komende dagen) voldoende vitamine B12 binnenkrijgen. Probeer voeding te eten met relatief veel vitamine B12 erin zoals melk of kwark, vlees, vis en eieren. Eventueel neem je een hooggedoseerd vitamine B12 supplement in. Aanbevolen is oraal 1000 µg per dag bij klachten na lachgas. Bij gezonde personen die van zichzelf niet gevoelig zijn voor problemen met hun vitamine B12 huishouding daarbij zullen dit soort milde klachten (alleen tintelingen) vanzelf weer over gaan als je acuut stopt met lachas en weer voldoende B12 binnenkrijgt.

Het volgende wat je kunt doen is contact leggen met de huisarts. Omdat je ook schrijft dat je angstig bent raad ik je dat ook aan om te doen. Al is het alleen maar voor uitleg, geruststelling en eventuele controle. Wanneer je ook last hebt van andere klachten zoals bijvoorbee;d wankel lopen, geheugenverlies, krachtsverlies of teveel angst of andere psychische klachten neem je altijd contact op met je huisarts voor behandeling met behulp van vitamine B12 injecties.

Met vriendelijke groet,

Ronald

 

25 april 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG