Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Omdat ik last heb van klachten rondom mijn menstruatie slik ik antidepressiva (fluoxetine). Dit is echter 1.5 tot 2 weken per maand, na mijn eisprong. Nu gebruik is eens a twee keer per jaar xtc/mdma/speed voor de lol (soms minder of een jaar niet). Ik weet dat het combineren van antidepressiva en drugs niet veilig is. Ik ben toch benieuwd of dit in mijn situatie anders is omdat ik het antidperessivum niet altijd slik maar wanneer ik last krijg van menstruatie gerelateerde klachten? De vraag is dus: kan ik het ongeveer 2 weken per maand fluoxetine gebruik combineren met xtc? Of zou ik bijvoorbeeld dan een keer een maand kunnen wachten (dus geen fluoxetine slikken) en dan wel xtc kunnen doen? Of nog langer wachten met fluoxetine slikken? Ik weet namelijk niet hoe snel de spiegel fluoxetine van 2 weken uit het lichaam verdwenen is. En ik zou heel graag nog af en toe een keer drugs willen doen.. Ik ben benieuwd naar jullie visie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Dat is een aparte manier van SSRI gebruik, wat we niet vaak tegenkomen, maar voor jou goed kan werken.

Inderdaad is de combinatie niet helemaal veilig. Fluoxetine remt de afbraak van MDMA waardoor de spiegel in het bloed hoger wordt.

Maar hoe lang houdt dat effect dan aan na het stoppen? 

Aangehouden wordt twee weken na het stoppen met fluoxetine. 

Dat betekent dat er naast de andere risico's van xtc geen extra risico is op het serotoninesyndroom door de combinatie met het SSRI.

Iets anders, het is niet bekend, of je bijvoorbeeld meer of minder last kan krijgen van de 'dinsdag dip', dus de xtc kater, na gebruik. Als dat stoppen met fluoxetine na twee weken elke keer goed gaat, zal dat wel meevallen.

Maar we zijn benieuwd naar je ervaringen. Als je die wilt delen, graag!

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts

 

 

20 mei 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG