Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Wat zijn trekremmers bij het stoppen van speed en instellen op Concerta?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Er bestaan geen trekremmers voor speed helaas. Wanneer u speed altijd gebruikt in combinatie met alcohol en alcohol de drempel verlaagt om speed te gebruiken kan u overwegen een trekremmer voor alcohol te gebruiken. Dat kan naltrexon zijn of het aversiemiddel disulfiram (Refusal of Antabus). Bij dat laatste middel kan helemaal geen alcohol gebruikt worden, omdat de combinatie iemand ziek maakt. Maar gebruikt u er geen alcohol bij, dan hebben deze middelen geen zin. 

Speed wordt soms door ADHD'ers als zelfmedicatie gebruikt om de symptomen van ADHD zoals 'onrust in het hoofd' te dempen. Wanneer deze onrust door Concerta wordt weggenomen kan Concerta de trek in speed ook doen afnemen. Dan is Concerta tevens een antitrekmiddel geworden. Maar het is niet altijd voldoende om de trek te doen wegnemen. Bij een deel van de clienten gebeurt dit echter wel. Het combineren van speed en Concerta is overigens niet handig, omdat het elkaars bijwerkingen versterkt en daardoor extra belastend kan zijn voor bijvoorbeeld hart- en vaten. 

Aangezien u vraagt naar trekremmers ga ik er even vanuit dat het speedgebruik problematisch is geworden. Vaak zijn er meerdere factoren die het gebruik in stand houden. Bij de verslavingszorg zie ik relatief veel ADHD'ers, omdat de kans op verslaving bij ADHD verhoogd is bij onbehandelde ADHD.

Daar kan u middels cognitieve gedragstherapie goed begeleid worden in het stoppen en gestopt blijven met speed en kan u tevens ingesteld worden op ADHD medicatie. ADHD coaching wordt niet in alle verslavingszorgorganisaties gegeven. We kijken verder of er andere factoren zijn in uw leven die het speedgebruik in stand hebben gehouden zoals bijvoorbeeld trauma's (o.a. door ADHD zelf) en kan daar eventueel ook behandeling op volgen.

Ik wens u veel succes met het behandelen van uw ADHD. Het leven gaat dan een stuk minder energie kosten. 

Met vriendelijke groet,

Trijntje E

Drugsarts

25 november 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG