Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik had nogal een angstig moment meegemaakt tijdens het uitgaan bij een technofeest 2 dagen geleden. Ik had alleen xtc ingenomen en ervaarde een tot dan toe een hele leuke feest. Ik had bijgenomen en keerde terug naar de dansvloer. Ik had op dat moment in totaal anderhalve pil ingenomen. Ik had het nog naar mijn zin, echter misschien 10 min weer terug op de dansvloer begon het eerst met een versnelde hartslag en begon ik het warmer te krijgen. Ik dacht hier nog niet zoveel bij na omdat dat wel vaker gebeurde op die avond en voorgaande keren dat ik xtc innam, dus ging ik gewoon door net als wat ik altijd deed. Echter kreeg ik vervolgens een druk gevoel op mijn borst en kreeg ik last van een beetje kortademigheid, ik probeerde nog niet teveel daaraan te denken en door te gaan op de dansvloer. Maar al heel gauw werd dat “beetje kortademigheid” ongecontroleerd happen naar adem, waarin mijn borstkas echt een stukje omhoogkwam elke keer dat ik naar adem hapte. Dit gevoel met hele snelle hartkloppingen en veel druk op mijn borst kon ik niet negeren. Dus probeerde ik ergens op een stille plek tot rust te komen en mijn ademhaling te proberen te controleren. Dit werkte echter niet en op dat moment werd ik echt heel bang dat dit misschien een hartaanval is en was ik eigenlijk nog nooit zo bang in mijn leven geweest. Omdat ik dat hyperventileren in combinatie met versnelde hartslag en druk op mijn borst opeens kwam en ik dit nog nooit zo had meegemaakt. Ik had toen een paar maten geroepen zodat die Ff bij mij konden blijven mocht er iets gebeuren. Het ongecontroleerd happen naar adem ging geleidelijk afnemen en duurde tot zeker wel 3 uurtjes voordat het volledig weg was en dan bleef de druk op mijn borst nog steeds een beetje aanhouden en was mijn hartslag en ademhaling nog steeds niet helemaal “normaal”. Ik had na drie uur wel minder gevoel/kracht in mijn linker onderarm/hand dit was ook een klein beetje het geval bij mijn andere ledenmaten. Maar het ergste bij mijn linker onderarm. Dit ging echter na ongeveer 45 weer weg. Wat ik nog specifiek herinner is dat tijdens dat ik ging zitten, ik gewoon leuke gesprekken met mijn maten ging voeren en ik niet angstig was, maar dat ik echt niks tegen het ongecontroleerd happen naar adem kon doen en dat het echt een lichamelijke reactie was. Nu twee dagen later heb ik nog steeds niet helemaal een normale hartslag en voelt mijn borst wat opgejaagd of angstig, maar het gaat met de dag een klein beetje beter.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je ging naar een feestje, maar na het bijnemen van xtc ging het plots mis. Je hartslag versnelde en lichaamstemperatuur steeg. Dit ging zo ver dat je een druk op je borst kreeg en kortademig werd. Je raakte hiervan in paniek. Eenmaal tot rust gekomen heb je de rest van de avond met maten gekletst, maar de hoge hartslag en ademhaling bleef. Nu een paar dagen later voelt je borst zich nog steeds opgejaagd of angstig, al gaat het wel de goede kant op.

Alle effecten die je hebt gemerkt, en nu nog steeds merkt, passen bij MDMA (=xtc). MDMA zorgt er namelijk voor dat hartslag en lichaamstemperatuur stijgen. Op de dansvloer zien we dit soms mis gaan. Doordat mensen 'te hard' gaan, komen ze in een vervelende vicieuze cirkel terecht. De hartslag is zo hoog, dat er een paniekreactie wordt getriggerd: "gaat dit wel goed?". Precies deze angstige gedachte maakt dat het hart sneller gaat slaan. Dit maakt dan de paniekreactie sterker wordt: "zou ik nu een hartaanval krijgen?" Het hart ga zo hard slaan dat je nu ook pijn aan de borst krijgt, dit versterkt de paniek.... je zit in een cirkel.

Op zo een moment kan het een goed idee zijn om even bij de EHBO langs te gaan. Wanneer je even zit, afkoelt en jezelf probeert af te leiden, gaat het vaak ook al snel beter. Dat je hartslag en ademhaling niet direct weer helemaal naar normaal teruggekeerd zijn is niet gek. Je lichaam is echt even in een paniekstaat geweest.

De verwachting is dat je klachten die je nu nog ervaart, met de tijd vanzelf weer over zullen gaan.

Sjoerd

02 december 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG