Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben nu 5 weken zwanger. Tijdens het invullen van een formulier van de verloskundige werd gevraagd of ik in de afgelopen 6 maanden drugs had gebruikt, wat wel het geval is. Incidenteel, in totaal 4 keer (coke en alcohol) en de laatste keer was 1,5 maand voor mijn bevruchting. Nu ben ik bang dat ik schade heb aangericht aan mijn kindje. Ik ben verder heel gezond op een paar late feestjes na. Is er een kans dat ik mijn cellen heb beschadigd, waardoor het kindje beschadigd is geraakt?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het allerbeste advies is om drie maanden lang geen drugs te gebruiken voordat je begint aan kinderen maken als je alle risico's wilt uitsluiten.

Dat advies staat als een huis. En dat is ook een heel goed uitgangspunt maar zo werkt het vaak niet in de echte wereld. Je weet soms niet of je wel of niet vruchtbaar of zwanger bent. Gelukkig worden er veel gezonde baby's geboren bij jonge ouders die vlak voor de bevruchting incidenteel drugs gebruikt hebben. Incidenteel drugsgebruik zoals dat van jou leidt in de praktijk gelukkig maar zelden tot problemen. De kans is problemen is veel groter als je vaker en regelmatig drugs gebruikt. Of precies tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Daarom wil ik je geruststellen dat je je vooral niet te druk moet maken. Langdurige stress tijdens de zwangerschap is misschien wel schadelijker voor het ongeboren kind dan het incidentele gebruik van ruim 1,5 maand voor de bevruchting.

Probeer dus te ontspannen en van je zwangerschap te genieten. Als je het fijn vindt kun je eventueel extra controles bespreekbaar maken met de verloskundige. Dat kan eventueel extra geruststelling geven.

Mvg,

Ronald

22 december 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG