Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hey, Ik gebruik af en toe 3-mmc en snap dat slaaploosheid logisch is de nacht van gebruik. Nu heb ik alleen de laatste paar keer na gebruik 3/4 dagen heel veel last van slaaploosheid. als ik zaterdag 3mmc gebruik (max halve gram). Lig ik zelfs nog dinsdagnacht de halve nacht wakker. Kan dit komen door het 3-mmc gebruik of kan dit niet de reden zijn? Thanks! - Anoniem

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Vervelend om te lezen dat je na het gebruik van 3-mmc last hebt van slapeloosheid. In principe is dit niet heel vreemd, aangezien het om een oppepend middel gaat (waar we overigens nog maar weinig van weten). Over het algemeen hechten mensen veel waarde aan structuur en vastigheid. Zo ook in hun slaappatroon. Een nacht doorhalen of zeer laat naar bed gaan, kan ons bio-ritme al in de war schoppen, zeker als je hier gevoelig voor bent. Daarnaast heeft het gebruik van drugs (en zeker oppeppende middelen) veel invloed op onze hersenen. In onze hersenen is het een wir-war van stofjes die met elkaar communiceren. Het ene stofje zegt dat we moe zijn, de ander zegt dat we honger hebben. Onze hersencellen staan continu met elkaar in verbinding en communiceren door middel van neurotransmitters. Bekende hiervan zijn (nor) adrenaline, serotonine en dopamine. Reeds genoemde neurotransmitters hebben o.a. invloed op ons slaap- en waakritme. Als je 3-mmc gebruikt, verandert tijdelijk de verhouding in de hersenen, waardoor je ook kunt verwachten dat je na gebruik last kunt hebben van slapeloosheid of minder goede slaap. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. Daarbij is het ook van belang of je de nacht doorhaalt of niet. Veel mensen geven aan dat een nacht doorhalen funest is, terwijl wanneer zij op hun reguliere tijd naar bed gaan geen last ervaren. 

Er valt helaas vaak niet veel aan te doen, dan af te wachten dat je weer in je ritme komt. Voorafgaand kun je het beste zo laag mogelijk doseren en tijdens kun je er het beste op letten om enigszins in het slaapritme te blijven. Als je eenmaal weer klaar bent met gebruik, zorg dan thuis voor voldoende rust en gezond eten. Probeer daar bovenop direct weer in het slaappattroon te komen door dezelfde tijd naar bed te gaan, zoals je normaal gesproken ook doet.

Informatieve groet,

Calvin

30 januari 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG