Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Wij willen graag onze dochter van 11 voorbereiden op de middelbare school en het uitgaanscirquit waar ze ongetwijfelt ooit in terecht gaat komen. Toen wij jong waren lazen mijn vrouw en ik bijv het onkruid en de bloem en Christiane F. Op mij had het effect : wel uit te gaan, met veel drugs gebruikers om en mee te gaan maar dit zelf nooit te gebruiken. Op mijn vrouw had het juist een aantrekkingskracht en romantiseerde zij mede hierdoor drugsgebruik dat ook leidde tot drugsmisbruik in haar eigen leven. Is er onderzoek gedaan naar het vroeg aanbieden van informatie rond drugsgebruik en ook het effect van het lezen van dit soort romans/boeken in relatie tot preventie?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Jazeker, daar is onderzoek naar gedaan. Vanuit een onderzoek van het Trimbos Instituut is gebleken dat jongeren die zeggen dat hun ouders het gebruik van alcohol, drugs en roken afkeuren of verbieden, twee keer minder vaak gebruiken dan jongeren die denken dat het van hun ouders mag.

Christiane F. is een waarschuwende en bangmakende film waarin een meisje verslaafd raakt aan heroïne. Dit soort filmpjes worden al lange tijd niet meer gebruikt als voorlichting. Om het gesprek wel hierover aan te gaan, is een preventieprogramma ontwikkeld voor het onderwijs, namelijk Helder Op School. Hierbij gaan leerlingen in de eerste klas beginnen met dit onderwerp, waar ouders ook bij betrokken worden. Dit programma is bewezen effectief.

Mocht u meer vragen hebben over hoe u toch zelf met uw kind het gesprek aan kunt gaan. Bekijk dan even de website van Helder Opvoeden. Hier staan handige tips.

Drugsvoorlichting zoals u omschrijft wordt eigenlijk niet meer gedaan. Al helemaal niet op hele jonge leeftijd. Meer diepgang over effectieve en moderne drugspreventie op school kunt u vinden op deze pagina van Trimbos.

Ik hoop hiermee jullie voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u meer vragen hebben, kunt u altijd nog een vraag insturen. 

Met vriendelijke groeten, 

Mascha 

27 januari 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG