Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Ik heb 1 januari een beetje MDMA gehad en ging misschien iets wat hard. Verder geen bijzonderheden die avond. Alleen nu wil het dat ik al een paar weken voor mijn gevoel minder scherp zie en vooral bij koplampen van auto’s het idee heb dat het allemaal wat feller is (lijkt net of mensen hun groot licht aan hebben, vooral in het donker). Soort van glare dus. Weten jullie wat de oorzaak hier van kan zijn en hoe ik hier weer vanaf kom?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het lijkt er op dat je in het donker, wat meer gevoeligheid hebt voor licht. Het lijkt niet aannemelijk dat dit komt door je eerdere MDMA gebruik. Zeker omdat je verder geen vervelende klachten hebt gehad. Ik verwacht dat het één van deze oorzaken kan zijn. Allereerst zou het een medische oorzaak kunnen zijn. Daarom is een bezoek aan de huisarts geen gek idee.

De andere oorzaak kan zitten in het 'filter' in je brein. Wij krijgen de hele dag heel veel stimulatie. Geluid, licht, geur, aanrakingen enzovoorts. Ons lichaam filtert veel van deze signalen. Dat noemen we ook wel 'selectieve perceptie'. Een goed voorbeeld is als je een nieuwe klok thuis hebt. De eerste dagen hoor je de klok tikken. Maar daarna hoor je de klok eigenlijk niet meer. Of als je thuis komt na een week vakantie, je ineens de geur van je huis ruikt.

Het kan zomaar zijn, dat de felheid van de lampen jou ineens zijn opgevallen. Misschien dat jij je daar ook wel wat zorgen om ging maken. Dan gaat dat natuurlijke 'filter' uit en gaat het je steeds opvallen. Terwijl er misschien wel niets aan de hand is. Zolang jij je hier zorgen om blijft maken, blijft de felle lichten ook steeds je aandacht pakken. Als een arts vaststeld dat er lichamelijk niets aan de hand is, zit het waarschijnlijk in deze hoek. Probeer elke keer dat het opvalt, tegen jezelf te zeggen dat dit niet nodig is en dat er niets aan de hand is. Je kan dan gaan merken dat het vanzelf weer weggefilterd gaat worden.

Groet,

Dion

02 februari 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG