Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi, Paar maanden geleden heb ik een lichte hartaanval gehad op m’n 42e. Bleek familiair dingetje te zijn achteraf na onderzoeken. Bak medicijnen gekregen en revalidatie uiteraard. Geen blijvende schade aan m’n hartspier. Cardioloog geeft aan dat de medicijnen ter preventie zijn voor de toekomst. Nu is een feestje met xtc-pillen wel erg leuk. Als ik dat zou overwegen te doen, moet je dan die dag een bètablokker laten liggen. Gr m

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Sorry voor het late antwoord.

Als je bij "lees een antwoord 'als zoekterm intikt 'XTC en bètablokkers' dan vind je onze eerdere antwoorden. Ook je andere medicatie kan je daar terugvinden.

Hier zal ik je een eerder antwoord tonen met als voorbeeld de bètablokker propranolol.

Beste vraagsteller,

Wij hebben maar één reactie binnen van iemand die deze middelen combineerde. Diegene dacht wat minder effect te hebben van de xtc. Dat kan zo lijken als de hartslag niet veel toeneemt door de medicatie. De combinatie is in theorie alleen gevaarlijk bij hoge doseringen. 
XTC is een upper, werkt stimulerend en propranolol als bètablokker dempt bepaalde effecten , zoals de verhoogde hartslag. Toch is er een kleine kans dat ondanks de bètablokker (die de hartslag verlaagt) de bloedvaten in het lichaam vernauwen, waardoor je wel op bloeddrukstijging moet blijven rekenen. Het is nog niet bekend welke van de twee het wint op de hartslagfrequentie: de MDMA of de propranolol. De upper of de remmer.

Bijwerkingen van propranolol kunnen zijn: slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, slaperigheid, hoofdpijn, droge mond, misselijkheid, diarree, ejaculatiestoornis. Keelpijn, afgenomen eetlust, toegenomen eetlust, angst, nervositeit, depersonalisatie, depressie, nachtmerries, verminderd libido, tandenknarsen, tintelingen, trillen, concentratiestoornis, visusstoornissen, tinnitus, hartkloppingen, opvliegers, geeuwen, buikpijn, braken, obstipatie, huiduitslag, zweten, spierpijn, gewrichtspijn, borstkaspijn, ziek voelen.

Stel dat je daar last van hebt (niet alle bijwerkingen komen bij één persoon voor) dan is gebruik zeker af te raden.

Daarom zijn we benieuwd naar jouw ervaring, mocht je die opdoen. wil je ons die melden?

Er is verder geen wisselwerking, maar het zijn wel dezelfde enzymen die de middelen afbreken in de lever. Maar de bloedspiegels veranderen er niet of nauwelijks door.  

Mvg,

Gerard A
Drugsarts
 

 

28 maart 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG