Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik slik sinds een week trazodon 150mg voor het slapen. Dit is een antidepressivum, maar geen ssri begreep ik. Ssri’s kunnen gevaarlijk zijn met drugs. Nu heb ik een aantal maanden geleden xtc en 3mmc gebruikt op een festival toen ik de trazodon op 75mg slikte, dit ging goed. Let dan gewoon goed op hoe ik me voel. Nu vraag ik me af of er een verschil is met 150mg? Het is nog steeds geen hoge hoeveelheid. Ik slik de trazodon dus voor het slapen en dag erna in de middag begin ik dan pas met drugs, dit is overigens ook maar 2 keer per jaar zoiets. Wilde het toch nog even checken of het kwaad kan met deze dosering

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het risico op serotoninesyndroom (dat bedoel je nl. met gevaarlijk) hangt van de dosering af. Bij een lagere dosering trazodone zou er zelfs een serotonineverlagend effect optreden. Bij een hogere dosering een serotonineverhogend effect. Dus - even geschat - vanaf 250 mg trazodone neemt dit risico toe. Pas een week na stoppen met trazodone is het te verwachten dat die effecten wegzijn.  Maar jij staat lager ingesteld dus dat lijkt goed te kunnen gaan. Waarschijnlijk gaat het bij 150 mg ook goed. Al weet je niet helemaal zeker wat de combinatie teweeg kan brengen. Had je last van die halvering van 150 naar 75?  Ontwenningsverschijnselen? Zo ja, dan maak je je gebruiks 'set' zelfs ongunstiger en kan je het beter op 75 laten. 

Je snapt wel: de slaap gaat niet beter worden van xtc gebruik. 

Dan zijn er nog bijwerkingen te bekijken. Zeer vaak (≥ 10%): nervositeit, duizeligheid, slaperigheid, moeheid, droge mond. Vaak (1–10%): verwardheid, abnormale gejaagdheid, manie, agressieve uitbarstingen, hallucinaties, hoofdpijn, slapeloosheid NB;  Trillen, tinnitus, zichtstoornissen, hartkloppingen, flauwallen, hoge bloeddruk, braken, buikpijn, pijn in de borst, pijn in de rug, gewrichts- en spierpijn, transpiratie, opvliegers.

Dat moet je wel even checken, want xtc kan alles verergeren. Als je gebruiks 'set 'niet goed is kan je ook nog eens een bad trip krijgen van xtc. 

We hebben een overzicht gemaakt onder deze link. 

Hopelijk heb je wat aan deze antwoorden.

Mvg,

Gerard A

drugsarts

06 juni 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG