Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi ik ben zelf nogal een heftige drugs gebruiker kan altijd een hele lading hebben. ik zat dus met mijn vrienden the chillen op een terras tot dat een maat van mij vroeg of hij is iets met mij kon proberen, ik vond het prima en vroeg wat hij in gedachten had. Hij had het toen over dingen zoals Lsd en DMT. ik vond dat niet zo goed idee voor zijn aller eerste keer dus ik kwam met een alternatief, ik zij tegen hem: "probeer is 2cb samen met mij, dan kan je ervaren wat trippen is op een licht niveau" hij vond dat prima dus ben ik dat spul gaan halen en had tegen hem gezegd: "laat weten waaneer je er echt zin in hebt en wanneer je lekker in je vel zit, want je moet niet geforceerd in nemen als jij daar geen behoefte aan heb op dat moment" nou goed hij had me paar dagen later bericht gestuurd: "ik heb er zin in" nou prima we spreken af en nemen het in bij hem thuis in een rustige omgeving. Eerste twee uur ging helemaal goed dus ik zij tegen hem heb je zin om een rondje te lopen want uit mijn ervaring zorg dat altijd voor hilarische momenten. dat vond hij goed dus we gingen lopen naar de zeedijk en het ging zoals gepland we lagen helemaal stuk van het lachen. we besloten even op het bankje te zitten lekker kletsen tot uit het niks er even stilte viel. Dacht er toen nog niet veel van. maar kwam er al gouw achter dat de werking van de 2cb compleet omsloeg in acute angst. (hij kreeg nare gedachtes van het karakter met het varkens masker uit de film saw) ik heb alles uit de kast gepakt om hem gerust te stellen. maar hij was zo erg aan het janken dat ik er zelf ook een beetje verdrietig werdt alleen ik wist me trip weer terug te sturen. Hij daar en tegen niet hij was te bang om terug naar zijn huis te verplaatsen dus zijn we daar de hele nacht gebleven... Achteraf had ik dingen beter anders kunnen aan pakken zoals zelf niet gebruiken of een tripsitter er bij hebben. Tot slot ben ik er achteraf achter gekomen dat hij een flinke depressie heeft. Hij heeft nu al twee weken last van het niet lekker in zijn vel zitten en constant terug denken aan dat beeld waardoor die trillingen krijgt. ik maak me zorgen en voel me schuldig en wil graag weten wat er aan de hand is zo dat ik hem kan ondersteunen. Alvast bedankt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller, 

Jeetje zeg, wat een verhaal. Ik kan me goed voorstellen dat je je schuldig voelt over het feit dat je vriend zo een slechte trip heeft gehad. Je verandert er nu helaas niets meer aan. Jij bent zelf niet verantwoordelijk voor de keuze die hij gemaakt heeft, hij heeft immers aan jou gevraagd om eens een keer met jou te gaan trippen. Natuurlijk hadden er dingen anders gedaan kunnen worden zoals je zegt, maar daar kan je nogmaals nu niets meer aan veranderen. Jouw maat is op het moment van gebruiken niet eerlijk tegen jou geweest, terwijl jij hem wel op de hoogte hebt gesteld van het feit dat je voor drugsgebruik goed in je vel moet zitten en dat anders de kans op bad trip groter is. Daar is hij niet eerlijk over geweest, daar je achteraf te weten kwam dat hij een flinke depressie heeft. 

Voor nu kun je eigenlijk maar een ding doen. Wees beschikbaar voor je maat en ondersteun hem in deze moeilijke periode. Vraag hem vooral ook wat hij van jou nodig heeft. Ik denk ook dat het goed hem te vertellen hoe jij je over de situatie voelt en jij je bovenal vooral heel schuldig voelt, maar ook verantwoordelijk voelt voor de bad trip. 
Wat betreft de bad trip die hij heeft gehad zijn er ook zeker tips die je kan meenemen in de gesprekken met hem. Ik citeer een stukje van onze pagina over angst en paniek:

"Stress, slecht slapen, alcohol, drugs, koffie, energydrinks, sigaretten kunnen de klachten die je hebt verergeren. Teveel focussen op de klachten, je druk maken, er veel mee bezig zijn, Googlen naar ziektebeelden etc, kunnen ook allemaal een negatieve invloed hebben op je klachten. Stop daar dus onmiddellijk mee als je angstig bent. Het is namelijk een vicieuze cirkel. Je maakt je druk, daar krijg je meer stress van en weer een opgelaten en nerveus gevoel door.  Al die stress maakt dat je je nog vreemder gaat voelen en het leidt tot meer piekeren." 

Lukt het jouw maat niet om tot onstpanning te komen of nemen de angsten niet af, laat hem dan contact opnemen met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs en/of zijn huisarts. Wij helpen mensen die klachten hebben na een bad trip. Onze hulp is gratis. De huisarts mag ook met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs overleggen.

Voel je overigens altijd vrij om ons benaderen als je meer vragen hebt en je mag ook altijd laten weten hoe het gegaan is! 

Vriendelijke groet,

Calvin 

07 augustus 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG