Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hi, dit is mijn eerste jaar dat ik actief op festivals drugs heb gebruikt. We hebben hierbij wel altijd de aangeraden 2 maanden er tussen gehouden, kwartjes genomen en 1,5 uur tussen innamen genomen. Echter is het zo dat ik 2 weken voor het laatste festival ook een keer Miauw miauw heb gebruikt, mij werd verteld dat dit geen invloed zou hebben op de xtc die we 2 weken later zouden gebruiken. Zoals altijd waren de festivals leuk, geen problemen daar gehad op hele kleine incidenten na. Ik merkte na het festival wel op dat ik meestal nog helemaal aan stond terwijl mijn vrienden al over de high heen waren en ik zelf niet het meeste genomen had. De dag daarna stond ik ook nog wel aan, we hadden nog een korte kwestie te bespreken over moment op het festival maar los daarvan ging alles zoals bekend. Toen kreeg ik 4 dagen daarna een ongelofelijke paniek aanval over angsten die ik ben gaan geloven. Ik weet nu dat deze angsten irrationeel waren maar ik heb er zelf toch 4/5 weken mee rondgelopen. Ik merk echter nu dat ik heel snel overprikkeld ben en eigenlijk nog steeds last heb van paniek en depressieve gedachtes. Ik ga hiervoor ook naar en psycholoog binnenkort maar mijn vraag is eigenlijk als volgt. Ik heb nu +\- 6 weken tussen nu en het festival zitten, maar ik ben nog steeds angstig en depressief. Kunnen de drugs hierin nog steeds een rol spelen omdat ik hiervoor overgevoelig ben, of is die kans niet aanwezig?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Goed dat je deze vraag stelt en wat naar dat je deze ervaring hebt gehad en nog hebt. De klachten die je benoemt horen wij erg vaak nadat mensen partydrugs hebben gebruikt. Ik wil je proberen uit te leggen hoe deze klachten ontstaan en wat je er tegen kunt doen. Allereerst, wees gerust want je gaat je sowieso weer beter voelen! Ook al denk je nu mogelijk van niet.

Na het gebruik van drugs kunnen er soms (aanhoudende) klachten ontstaan. Soms houden ze enkele dagen aan en soms een stuk langer zoals in jou geval. Hiervoor hebben wij het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs (LMSP) opgericht. Ik wil je aanraden met mijn collega's een afspraak te maken, zij kunnen je ondersteuning bieden.

Daarnaast wil je meer uitleggen over het ontstaan van de klachten en wat je mogelijk kan ondernemen om je beter te voelen. Het gebruik van drugs heeft veel invloed op ons en met name onze hersenen. Hersencellen communiceren door middel van neurotransmitters en kun je zien als boodschapstofjes. Voorbeelden zijn: dopamine, serotonine en adrenaline. Gebruik van drugs hebben invloed op deze stofjes en verstoren de balans (tijdelijk). Middelen als xtc en 'miauw' hebben een stimulerende werking en zorgen voor o.a. een verhoging van adrenaline in het lichaam. Dat zorgt ervoor dat de hersenen en het lichaam in een alerte modus komen, ook wel een stressmodus (vergelijkbaar met de fight/flight modus). Als je mogelijk onderliggend al meer stress/spanning ervaart, veroorzaakt door allerlei mogelijke oorzaken, dan ben je gevoeliger voor deze stressmodus. Er hoeft dan nog maar weinig te gebeuren om in paniek te raken in de dagen erna en dat is ontzettend vervelend. Het heeft voornamelijk te maken met het feit dat je angstcentrum overprikkeld is en dat je hierdoor heftiger reageert op angst. Maar nogmaals, je klachten gaan weer voorbij en je hebt je lichaam niet kapot gemaakt.

Voor nu is het vooral belangrijk om een aantal leefregels te hanteren. Vermijd alcohol en drugs sowieso voor een aantal maanden en gebruik in de toekomst geen drugs als je je niet goed voelt. Beperk zoveel mogelijk de inname van koffie, energydrinks en sigaretten (als je rookt). Deze dingen kunnen de klachten verergeren. Zorg voor een gezonde nachtrust en eet ook gezond. Probeer daarnaast niet te veel te focussen op je klachten maar gewoon de deur uit te gaan, met mensen in je omgeving praten en ga niet naar ziektebeelden Googlen. Vooral dat laatste is belangrijk om niet te doen, want daarmee krijg je mogelijk nog meer stress over je klachten wat voor meer onrust en angst kan zorgen. 

Ik lees verder dat je een afspraak met een psycholoog hebt gemaakt: hartstikke goed! Bespreek met hem of haar vooral ook je huidige ervaring, mogelijk dat er onderliggend iets in jou leefstijl/persoon ligt dat je gevoeliger maakt voor deze klachten. Echter leert de praktijk dat niet iedere psycholoog evenveel weet van drugsgerelateerde klachten, dus adviseer ik je nogmaals ook contact op te nemen met ons Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. Mijn collega's hebben jarenlange ervaring met het ondersteunen van mensen met soortgelijke klachten. 

Veel succes & vriendelijke groet,

Calvin

21 september 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG