Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik vroeg mij af hoe de hoeveelheid carcinogene stoffen per tijdseenheid de kans op kanker vergroot? Is er sprake van een exponentieele toename? Of stagneert de carciniteit na verloop van tijd? Ik ben erg beniewd naar de onderzoeken die hierna gedaan zijn. Ik merk dat door mijn tolerantie voor bepaalde chemicalien mijn gebruik toeneemt maar betekend dat ook dat de kans op kanker op latere leefdtijd in de zelfde mate toeneemd? (Is er sprake van een lineaar verband?). Natuurlijk verschilt dit per drug maar carcinogene stoffen zijn net zoals andere stoffen met overeenkomde eigeschappen goed met elkaar te vergelijken. Denk ik;)

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Dat tabak en alcohol carcinogeen zijn , kankerverwekkend, is heel bekend. Ook blijkt cannabis roken een verhoogde kans op longkanker te geven, dus meer dan de tabak alleen. Van andere middelen weten we minder. En welke versnijdingen erbij zitten, speelt ook een rol.

Meestal is er sprake van een lineair verband: hoe meer prikkeling van slijmvliescellen, hoe meer kans. Maar van alles stoffen durf ik dat niet te zeggen. Ik kan je vraag voorleggen aan RIVM. Dan kun je ons even vertellen om welk middel het gaat in jouw geval.

MVG

Gerard A

drugsarts

08 januari 2017
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG