Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Ik heb twee vragen. Mijn ervaringen met lachgas zij namelijk best wel heftig. Ik heb 1,5 maand geleden voor t eerst lachgas gedaan en heb t sindsdien 5 keer gedaan. Afgelopen twee keer heb ik lachgas bij een vriend thuis gedaan. Liggen op een heerlijke bank met muziek op de tv. Hij haalt van die 10kg lachgasflessen (530 euro). Daar zitten we dan met zn 3en uren non stop aan. Dit doen we urenlang met continue gebruik van goedgevulde ballonnen. Mijn gewoonte is ong. 3 patronen in een ballon, die bijna opmaken en dan nog een ballon. Ik ga vrijwel elke keer knock-out. En kom dan in een andere wereld terecht. Met allerlei visioenen en ik probeer eruit te komen met alle macht en ben bang er voor altijd vast te zitten. Dat ik knock-out ben duurt hooguit een paar tellen, maar in mijn hoofd was ik uren weg. Maar het is niet zo zeer een negatieve ervaring. Ik lig tijdens de ballonnen tegen die vriend aan en elke keer als ik knock-out ga knijpt hij me heeel hard in een specifiek ader in mijn keel om mij weer bij te laten komen. Dit gebeurt zo vaak en hard dat mijn keel rood wordt en het de volgende dag ontzettend pijn doet. Ik ga op zo’n avond dus minimaal wel 15 x knock-out. Mijn eerste vraag was of dit schadelijk was of niet. Als ik er nog bij ben kom ik namelijk niet in die ‘andere space wereld’ terecht. Die ik erg interessant vind. Echter heb ik gister tijdens het bijkomen van Mn knock-out overgegeven 2x . Ik kan me hier beide keren niks van herinneren alleen dat ik opeens onder de kots zit en Mn vrienden om me heen me opvangen. Ik vraag me af hoe dit kan dat ik 2x over heb gegeven. Ik heb namelijk sinds Mn 8e niet overgegeven en ik ben nu 20 jaar. (Eventueel extra informatie, ik ben verder niet van al t andere drugs of drank. Dat gebruik ik nooit. Dus ook niet in combinatie met de lachgas. Het is gecertificeerde medische lachgas en die vriend heeft zn HBO en is erg verantwoord op het gebied van drugs e.d).

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Je schrijft best wel een heftig verhaal. Vooral opvallend dat je schrijft dat die vriend erg verantwoord is op het gebied van drugs, maar jullie toch behoorlijke gezondheidsrisico's nemen wat betreft het gebruik van lachgas. Als je drie uur non-stop lachgas gebruikt via een cylinder is dat gewoon echt extreem veel. Ook drie patronen in een ballon is veel. 

Voor zover bekend zijn bij matig gebruik van lachgas, de gezondheidsrisico's redelijk goed te controleren. Met matig gebruik bedoel ik niet meer dan tien normale ballonnen per maand. Bij extreem veel en vaak gebruik, zoals in jullie geval, loop je weldegelijk flinke gezondheidsrisico's. Zo kan je een chronisch vitamine B12 tekort krijgen, wat voor neurologische klachten kan zorgen, zoals polyneuropathie. Case reports beschrijven een vitamine B12-deficiëntie na herhaaldelijk gebruik (50-100 ballonnen) binnen 3 uur of hevig gebruik over een langere periode (meer dan 10-20 ballonnen gedurende 10 dagen, of 180 ballonnen in 3 dagen). Jij zit daar vermoedelijk boven. Dus je loopt risico. Let extra op je voeding en zorg dat je voldoende B12 binnenkrijgt. Gebruik absoluut niet door als je klachten krijgt zoals tintelende en verdoofd gevoel in ledematen/voeten/vingers. 

Braken kan voorkomen na het gebruik van (te)veel lachgas. Wanneer je daadwerkelijk een langere tijd in plaats van een korte tijd outgaat en moet braken, kun je in je eigen braaksel stikken. Dit risico wordt vooral een ding als je gevaarlijk gaat combineren met andere downers zoals (grote hoeveelheden) alcohol of GHB. Gelukkig schrijf je daar niets over. Niet doen dus.

Tot slot nog het volgende. Sommige risico's van lachgas zijn nog onbegrepen. Bijvoorbeeld het risico voor jonge hersenen. Lachgas blokkeert de glutamaatreceptor en we weten nog niet zo goed of jonge hersenen in de groei hierdoor risico lopen. Deze receptor speelt namelijk een rol bij de ontwikkeling van je hersenen. Je bent 20 jaar dat is ook vrij jong en je hersenen zijn nog in ontwikkeling. Jongeren zouden extra voorzichtig moeten zijn met lachgas.

Ik hoop je zo wat verder geholpen te hebben. Ik hoop dat je met deze informatie een gezonde keuze kan maken ten opzichte van het gebruik van lachgas. Wil je lachgas blijven gebruiken maar niet onnodig veel risico lopen: gebruik dan niet meer dan 10 ballonnen op 1 gelegenheid.

Hou er ook rekening mee dat lachgas wat kan na-ijlen. Vooral bij dit soort extreme hoeveelheden. Deelname aan het verkeer is dus nog enkele uren na gebruik af te raden. Lees hier meer tips om risico's te beperken.

Heb je verder nog vragen? Laat het ons weten!

Met hartelijke groet,

Dion 

03 januari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG