Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Mijn broer (21) gebruikt regelmatig 3mmc (volgens mij wekelijks, vooral met uitgaan, wat hij 3 keer per week doet). Ik zie dat het hem uitput en dat hij er driftiger en overall heftiger in emoties maakt. Nou is het probleem dat hij eigenwijs is en nooit naar mij luistert hij zo goed als nooit naar mij. Ik heb echter zijn vriend waarmee hij het vaak gebruikt er wel op aangesproken. Hoe kan ik mijn broer helpen om zijn gebruik te minderen? Ik denk dat hij is begonnen omdat hij verveeld was met het gebruik van alleen alcohol.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat een vervelende situatie. Volgens mij heb je behoorlijke zorgen over je broer.

Het omgaan met iemand die gebruikt is vaak lastig. Hieronder zal ik een aantal tips geven waar je misschien iets aan hebt.

De allerbelangrijkste is om niet te oordelen en in gesprek te blijven. Die twee horen bij elkaar. Wanneer je een oordeel velt over iemands gebruik is het gesprek snel afgelopen. Ook al is het lastig, heb respect voor iemands wil om te gebruiken. Dat betekent niet dat je het gebruik goed hoeft te keuren. Spreek duidelijk je zorgen uit.

Vaak helpt het om het gesprek op een onbeladen moment te doen. Wanneer je recht tegenover elkaar zit en elkaar in de ogen kijkt praat dat moeilijker. Wanneer je samen iets aan het doen bent en naast elkaar zit is het makkelijker. Bijvoorbeeld als je een wandelingetje maakt, de vaatwasser inruimt of samen in de auto zit.

Toon daarbij oprechte interesse in de beleefwereld van je broer. Open vragen werken het beste. Vragen als "welk effect van 3mmc vind je prettig?", "ervaar je ook nadelen van het gebruik?" of "Heb je het nog naar je zin op je werk/studie?" kunnen goede vragen zijn. Die laatste omdat we zien dat gebruik vaak een uitvlucht is.

Verwacht geen wonderen van een gesprek. Het gebeurt niet vaak dat iemand zegt: 'ik heb dit helemaal verkeerd aangepakt, nu stop ik'. Het kan hem wel helpen na te denken over zijn eigen gebruik. Uiteindelijk stopt of mindert iemand pas als de lasten van gebruiken groter zijn dan de lusten.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Lees deze en andere tips nog eens terug op onze pagina over omgaan met gebruik. De website 'help, mijn dierbare is verslaafd' heeft een speciale pagina voor broers en zussen van. Of jouw broer een verslavingsprobleem heeft weet ik niet, maar veel tips kan je ook gebruiken als er geen sprake is van verslaving.

Tot slot kan je altijd contact opnemen met de preventieafdeling van de verslavingszorg bij jou in de buurt. Dat is Tactus. Zij kunnen je een meer persoonlijk advies geven. Gesprekken zijn gratis en vrijblijvend.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt,

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

04 januari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG