Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik heb dit weekend een feestje gehad, dus had ik 2 pillen 4fa van elk 180 mg per stuk mee. Ik heb nog nooit 4fa geprobeerd, maar wel ervaring met xtc. De dag erna toen ik wakker werd thuis, was zoals gewoonlijk de binnenkant van mn mond gevuld met wondjes omdat ik heb zitten bijten onbewust. Maar nu is het zo dat ik een opgezwollen bovenlip heb en dat heb ik nog nooit gehad. Eronder zitten wel allemaal wondjes, dus ik nam aan dat dat allemaal kwam door het bijten. Ik vraag me alleen af, kan het zijn dat het een allergische reactie was? Want voor de rest heb ik geen ‘sporen’ van allergische reacties gehad. Of was het alleen het bijten? En wat kan ik er tegen doen? Zowel voor, tijdens en na? Afgezien van kauwgom eten weet ik geen andere oplossing om die wondjes te voorkomen.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wondjes in je mond zijn een bijwerking waar jij vaker last van hebt. Dit keer heb je ook een opgezwollen lip. Je vraagt je af of dit een allergische reactie is. Ook wil je tips om dit soort dingen te voorkomen.

Het is theoretisch mogelijk dat je een allergie hebt voor 4f-a. De kans dat jij dat hebt acht ik zeer klein. Tenzij je de pil uitgebreid over je lip hebt gewreven. Zelfs als je dat gedaan had, zou je op andere plekken ook allergische reacties verwachten. Ook moet de lip dan over het algemeen enorm opzwellen.

Zowel xtc als 4f-a hebben als bijwerking een droge mond en bruxisme (kauwbewegingen of kaakklemmen). Eén van de functies van speeksel is het beschermen van de mond tegen bacteriën. Het ontbreken van speeksel in combinatie met het kauwen zorgt voor de wondjes en zorgt dat ze sneller ontsteken. De opgezwollen lip kan daar een resultaat van zijn.

Je schrijft dat je twee pillen van 180 mg 4f-a mee had, heb je die ook beide genomen? Je komt dan uit op 360 mg 4f-a. Dat is een zeer hoge dosering. Meestal wordt 4f-a niet hoger dan 150 mg gedoseerd. Neem je meer, dan neemt het love effect niet toe, maar de bijwerkingen wel. Lager doseren is de belangrijkste tip die ik je kan geven.

4f-a is een relatief nieuwe drug. Veel van de werking en risico's is nog onbegrepen. Het lijkt er op dat bijnemen van 4f-a risico's en bijwerkingen ook vergroot. Doe dit dus niet.

Goed zorgen voor je set en setting kan ook al helpen. Rust bijvoorbeeld goed uit en eet gezond voor en na gebruik.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd

04 januari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG