Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Ik ben zaterdagnacht naar een feestje gegaan en daar drugs gebruikt. Dit heb ik al vaak gedaan dus weet hoe ik ermee om moet gaan. Na het nemen van een halve 4fmp voelde ik niks, na nog een halve nog niks en pas na nóg een halve voelde ik wat. Toen werd ik een beetje afwezig omdat de pil goed inkickte. Toen het feestje afgelopen was, hebben we zondagochtend geaftert waarin ik 1 keer ketamine heb gesnoven. Voelde me nogal vaag maar dat is uiteindelijk uitgewerkt en ben bijna nuchter gaan slapen. De volgende dag hartkloppingen die heviger waren dan ik ooit heb gehad. Inmiddels is het nu dinsdag en ben ik erg benauwd en duizelig. Als ik al 2 meter loop, bonkt mn hart als een tierelier en soms zwart voor mn ogen. Mijn vraag is, wat moet ik doen? Het lijkt namelijk niet minder te worden.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat jij deze klachten hebt. Hoe gaat het nu met je? De effecten en risico's van 4-FA (juiste benaming voor 4fmp) zijn nog niet duidelijk. Dat komt omdat er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Wel weten wij dat hartkloppingen, de dagen na het gebruik wel vaker voorkomt. Dat is dus niet zo gek. Waarom het deze keer erger is? Daar zijn verschillende verklaringen voor.

Misschien heb je deze keer meer hartkloppingen door de 'drugs, set en setting' regel. Dit model stelt dat het effect van een drug, bepaald wordt door de drug zelf, de set en de setting. Heb je deze keer meer 4-fa gebruikt? Misschien waren deze pillen sterker? Heb je meer dan 150 mg gebruikt? Dat wordt (net als bijslikken) afgeraden omdat de kans op bijwerkingen dan veel groter is. Of heb je het de vorige keer niet gecombineerd met ketamine? De vraag is natuurlijk of het wel 4-fa is, wat je nam. Heb je de pil/capsule laten testen? Wat dealers zeggen over hun drug, is niet betrouwbaar. Zelfs als het niet van een goede vriend komt. 4-fa heeft een lange halfwaardetijd. Dat wil zeggen dat het lang duurt voordat het volledig je lichaam uit is. Enkele dagen is dus niet ongewoon. Bijwerkingen die lang duren dus ook niet.

Wat betreft de set, je lichamelijke- en geestelijke gesteldheid, heb je meer last van stress? Heb je in het dagelijks leven altijd last van hartkloppingen? Of heb je vaker last van hartkloppingen? Heb je last van angsten? Hoe lang heb je niet geslapen? Heb je naderhand je lichaam lang genoeg rust kunnen geven voordat je ging werken of naar school gaat? Dergelijke dingen kunnen allemaal de hartkloppingen versterken/uitlokken.

Er zijn dus een tal van factoren die kunnen bepalen in hoeverre je last krijgt van bijwerkingen, zoals hartkloppingen. Ik verwacht dat je inmiddels geen klachten meer hebt. Heb je die nog wel? Dan is het goed om even contact te zoeken met je huisarts. Zoals ik eerder stelde, is 4-fa een research chemical (NPS). Er is geen onderzoek naar gedaan en de risico's en bijwerkingen zijn grotendeels onbekend. Je bent in die zin, je eigen proefkonijn. 

Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben. Zit je toch nog met vragen? Laat het ons gerust weten.

Met hartelijke groet,

Dion

27 januari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG