Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Hallo! Ik ben bang dat er laatst op een feest iets in mijn drankje is gedaan… Ik had al wat alcohol op en was best aangeschoten, maar ik was er nog wel helemaal bij en was eerder voor mijn vrienden aan het zorgen. Er stonden al de heletijd 3 jongens om ons heen, die best wel wat aandacht probeerde te trekken. Ik ben hier niet echt op ingegaan. Later kwam één van de jongens aan met een biertje. Voordat deze aan mij werd gegeven stonden ze er allemaal om heen en deden ze best wel geheimzinnig. Toen het biertje aan me werd gegeven stonden ze ook allemaal te kijken hoe ik het biertje aan nam. Het is een kleine vereniging waarvan je lid moet zijn om binnen te komen dus ik dacht er niet aan dat er drugs in zou kunnen zitten. Achteraf als ik kijkt naar de situatie is het gewoon dom dat ik hem heb aangenomen, maar op het moment zelf was ik iets te aangeschoten om dit te zien. Na dit biertje weet ik eigenlijk nog vrij weinig. Ik heb gehoord dat ik mezelf had opgesloten in de wc en aan het overgeven was. Ze hebben de deur moeten openbreken om me eruit te halen. Ik ben blijkbaar ook gevallen en heb best wat blauwe plekken op mijn benen en hoofd. Echter weet ik hier helemaal niks meer van. Ik weet nog wel dat ik mijn moeder belde of ze me kon ophalen en dat ik thuis is mijn keuken zat. Dit was alweer ongeveer 2 uur na het biertje denk ik. Ik vraag me nu af of ik gedrogeerd ben en welke drugs het dan geweest zou kunnen zijn? Ik ben er nu (2 dagen na het feest) nog best ziek van. Ik ga morgen ook langs de huisarts maar ik heb al gelezen dat veel drugs al niet meer aantoonbaar is. Ik hoopte dat jullie mij misschien iets meer duidelijkheid kunnen geven, alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat een heftig verhaal. Ik kan me voorstellen dat je nu in een vervelende onzekerheid zit. 

Helaas kan ik je geen eenduidig antwoord geven. Het kan zijn dat je gedrogeerd bent, maar het zou ook kunnen van niet. Hieronder zal ik uitleggen waarom. 

De signalen die je beschrijft: 'verlies van geheugen, misselijkheid, vermindert evenwicht en coördinatie en verandering in gedrag (jezelf opsluiten in een wc tot hij opengebroken moet worden)' kunnen signalen zijn van alcohol.  Zeker op jouw jonge leeftijd kan één biertje het verschil maken tussen 'best wel aangeschoten' en zo dronken zijn dat je bovenstaande signalen gaat vertonen. Hierdoor kunnen we ghb niet uitsluiten natuurlijk. 

Ghb is net als alcohol een verdovend middel. Het is een (vieze) zoutige vloeistof die vaak door een ander drankje heen wordt gegooid. In nuchtere toestand zou je dat zeker kunnen proeven. Wanneer je smaakpapillen door alcohol zijn verdoofd is dat al een stuk moeilijker, maar alsnog heeft het een vrij sterke en vieze smaak. De effecten lijken sterk op die van alcohol. 

Er zit wel een groot verschil in de kater die je ervan krijgt. Van ghb krijg je namelijk geen kater. Je schrijft dat jij al twee dagen last hebt van een kater. Dat is een best wel heftige. Je had voor het bewuste biertje al aardig wat gedronken. Waarschijnlijk had je dus sowieso een kater gehad, of er nu ghb in je drankje zat of niet. Deze kater wijst wel meer in de richting van alleen alcohol. 

Je schrijft dat het voorval zich in een kleine vereniging heeft voorgedaan. Weten de eigenaren/bestuurders van de vereniging iets van dit voorval? Misschien zijn er meer signalen dat er iets niet in de haak was die avond. Ook is een aangifte bij de politie altijd een optie. 

Drogeringen komen gelukkig maar heel zelden voor in Nederland. Als het gebeurt is het motief meestal een hele hele slechte grap, om iemand te beroven of om seksuele handelingen te verrichten. Het is duidelijk wie jou het biertje hebben gegeven. Je schrijft dat ze al een tijdje aandacht van jullie wilden en geheimzinnig deden. Dit kan net zo goed duiden op het spannend vinden om te flirten als snode plannen hebben. 

Helaas geen duidelijk antwoord voor je. Ik hoop dat er wel wat informatie in dit verhaal staat waar je iets aan hebt. Zo niet? Of je hebt nu een andere vraag? Dan kan je die altijd stellen. 

Met vriendelijke groet, 

Sjoerd

27 januari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(5 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG