Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Een half jaar geleden heb ik 2x een nogal nare ervaring gehad met MDMA. Beide keren speelde alcohol een grote rol. Bij de eerste keer had ik redelijk wat alcohol gedronken en toen overmoedig een hele pil xtc genomen (250 mg, ik weeg 55 kg). We zijn toen naar het huis van een vriend van mij gegaan. Daar kreeg ik het enorm warm, zweterig en was ik erg verward. Ik ben vaak in slaap gevallen, om vervolgens erg verward wakker (gemaakt) te worden. Ik vroeg telkens of we xtc hadden gedaan of niet, aangezien ik dit niet meer goed kon herinneren. Ik ben na een tijdje weggegaan omdat ik me niet goed voelde. Op de weg naar huis heb ik vaak overgegeven, maar daar herinner ik mij niks meer van. De 2e keer was ik bij een feestje. Ik wist dat alcohol en mdma dus geen goede combi waren, maar ik dacht dat ik niet zo veel had gedronken, dus ik heb een half pilletje genomen (125mg) rond 11 uur. Daarna weet ik niks meer tot ongeveer 4 uur later. Kennelijk (dit heb ik later gehoord) ben ik naar buiten gegaan op een gegeven moment, ben toen gaan zitten met mijn armen steunend onder mijn hoofd. Ik kon niet meer praten en als ik praatte dan was het onverstaanbaar. Ik moest vaak zuchten, leunde naar achter, mijn ogen rolde weg en ik was hevig aan het kwijlen. Ik reageerde nergens meer op. Een vriend die bij me was zei dat hij dacht dat ik dood aan het gaan was. Na een tijdje (hij heeft niet gezegd hoe lang, maar zeker wel een uur á anderhalf uur) ben ik opgestaan en naar binnen gegaan alsof er niks aan de hand was. Ik heb toen iedereen geknuffeld / aan ze gehangen en 100x verteld dat ze m'n beste vriend waren en dat ze echt iets zouden bereiken (dit is niet per definitie vreemd, behalve dan dat ik er niks van herinner en dat ik het constant herhaalde). Pas rond 3 uur heb ik mijn eerste herinnering. Ik voel mij sindsdien niet heel anders, behalve dan dat ik erg vergeetachtig ben maar dit kan ook door mijn ADHD komen want ik heb hier al langer last van. Mijn stemmingen zijn ook door de war af en toe, maar dit is ook niet heel speciaal aangezien ik nog 17 ben en ook dit wel langer heb. Ik ben wel erg moe, en vind het lastig om een hele dag vol te houden zonder te slapen tussen door. Ook dit is niet per se nieuw want het is winter en dan heb ik dit vaker. Ik kan af en toe nogal een hyperchonder zijn, dus mijn vraag is al een tijdje: heb ik mijn lichaam (met name mijn hersenen) beschadigd? Wat is er precies fout gegaan? Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat je dit meegemaakt hebt. De klachten die je omschrijft zijn vervelend maar niet gek. Wanneer je drugs combineert, geeft dat vaak onvoorspelbare effecten. Dat geldt dus ook voor alcohol, ook een drug, in combinatie met xtc (=mdma). Klachten als zweten, wegvallen, onverstaanbaar praten, rollende ogen enzovoorts, zijn niet gek wanneer je teveel alcohol drinkt, in combinatie met een hoge dosis mdma. 125mg is echt veel te veel voor iemand die 55kg weegt. Dus 250mg is een enorme dosis, met alle gevolgen van dien.

Je geeft aan nog 17 te zijn, adhd te hebben en last van hypochondrie te hebben. Graag wil ik je vragen onze pagina: drugs, set en setting te lezen. Hier is te lezen dat wanneer jij niet helemaal lekker in je vel zit, last hebt van angsten, de kans groter is dat je niet lekker gaat tijdens het gebruik. Gezien je leeftijd en het feit dat je adhd hebt, kan je impulsieve acties hebben. Zeker wanneer je al ontremt bent door het drinken van alcohol. Het kan helpen om eens goed na te denken over wat voor jou een gezonde keuze is. Door een plan te maken over wat je gaat gebruiken, vóórdat je naar het feest gaat, kan een situatie als deze voorkomen.

Daarnaast wil ik je nog wat informatie meegeven over je leeftijd. Allicht wat flauw, maar ik vind het wel belangrijk dat je het weet. Het gebruik van alcohol op een groeiend brein (bij jongens duurt dat tot een jaar of 23.) is niet positief. Het kan namelijk de ontwikkeling van de hersenen remmen. Daarnaast doe je met xtc tijdelijk de 'huishouding' in je hersenen best wat beïnvloeden. Daarom stellen wij altijd een aantal dingen: je kan beter geen drugs combineren omdat het onvoorspelbare effecten geeft. Als je iets gebruikt, weet dan wat je gebruikt en hoe je de risico's beperkt. En wanneer je nog erg jong blijft, probeer het gebruik zo lang mogelijk uit te stellen, omdat het in sommige gevallen jouw ontwikkeling tot volwassenen in de weg kan staan.

Als laatste is het goed om naar de toekomst te kijken. Immers ben je jong en leer jij, door een aantal keer flink 'op je bek te gaan'. Het is dus goed om jezelf eens af te vragen, wat heb je van deze situaties geleerd? En hoe ga je het de volgende keer aanpakken? Wat betreft '(hersen)schade', hoef jij je nu op dit moment niet druk te maken. Ik verwacht niet dat jij merkbare hersenschade hebt opgelopen. En wat gebeurd is, is gebeurd. Het gaat er om wat je van een ervaring als deze leert! Probeer dan ook te accepteren wat er gebeurd is.

Ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben. Blijf je last houden van klachten? Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Laat het ons gerust weten.

Met hartelijke groet,

Dion

 

04 februari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG