Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik heb een vraag over angstig zijn met drugs op. Ik gebruik al een aantal jaar lang eens in de zoveel tijd wiet/hasj en ik heb dat altijd als heel leuk ervaren. Ik ben ongeveer een half jaar geleden héél bad gegaan op hasj, omdat ik toen veel te veel en veel te sterk spul had gerookt, terwijl ik hier totaal niet op was voorbereid. Ik werd toen enorm angstig en paranoia en ik had het gevoel in een psychose te belanden. Ik was vooral heel bang er niet meer uit te komen, wat gelukkig na een tijdje wel lukte. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk best regelmatig even angstvlagen gehad, maar dan echt voor maximaal 10 seconden. In die angstvlagen dacht ik vooral aan dat het mogelijk zou zijn dat ik al lang dood ben en dat alles wat ik nu ervaar nep is. Deze gedachten heb ik de laatste tijd wel steeds minder. Tegenwoordig gebruik ik ook wel eens xtc/mdma en eerst vond ik dat heel leuk, tot de laatste keer. Toen had ik wat meer gebruikt dan de keren daarvoor en kreeg ik ook weer een heel paniekerig gevoel. Het was niet zo heftig als de keer dat ik bad ging op wiet, maar vooral het geluid werd me veel te veel. Nadat ik had gebraakt voelde ik me ook meteen een heel stuk beter. Nu wil ik graag experimenteren met andere drugs (voornamelijk psychedelica), maar ik ben bang dat ik dan gauw weer zo'n angstig en paniekerig gevoel kan krijgen. Verder zit ik heel lekker in mijn vel (beter dan ooit zelfs), dus het ligt niet aan mijn mentale gezondheid. Hoe kan ik voorkomen dat ik weer zo paniekerig word?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Wat vervelend dat jij angstklachten hebt gehad, tijdens en na het gebruik. Heb je zelf een idee hoe deze angstklachten ontstaan zijn? Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met de drugs, set en setting. Soms doet ons lijf onder invloed van cannabis, zonder duidelijke aanleiding, ineens een fysieke angstreactie geven. Ook in het dagelijks leven kan je hier last van blijven houden. Wil je hier wat meer inzicht over, of is het jou nog niet duidelijk waarom precies je last hebt van angsten? Dan kan je altijd nog eens contact met ons zoeken. Ook kan het helpen om hiermee eens langs te gaan bij je huisarts.

Nu is je vraag, of je kan experimenteren met psychedelica. Iedereen heeft kans op een bad trip tijdens het gebruik hiervan. Sommige mensen hebben een groter risico. Bijvoorbeeld wanneer iemand in het dagelijks leven last heeft van angsten. Met andere woorden heb jij dus een groter risico op angsten. Dat kan niet alleen tijdens het gebruik voor een vervelend moment zorgen, maar ook daarna. De angst/paniek klachten in het dagelijks leven kunnen versterken. Ook is de kans groter dat je last gaat krijgen van psychische klachten als depersonalisatie of derealisatie. Gezien je vraag spreek je over het idee dat soms 'alles nep is'. Dat lijkt op depersonalisatie. Dat schrijf ik niet om je bang te maken. Toch vind ik het wel belangrijk om je informatie geven over de risico's die je loopt wanneer je wel gaat experimenteren.

Hetgeen wat jou kan helpen, is waarschijnlijk niet een oplossing die je graag wil lezen. Dat is namelijk om voorlopig niet te gebruiken. Zelfs wanneer je maandenlang volledig klachtenvrij bent, kunnen angsten tijdens- en na het gebruik zomaar terugkomen. De kans op een verergering van depersonalisatieklachten zijn dus ook aanzienlijk groter. Nogmaals wil ik je niet bang maken, maar vind het wel belangrijk je goed te informeren. Met andere woorden weet je nu welke risico's je neemt, wanneer je de keuze maakt te gebruiken. Kies je ervoor om in de toekomst te gebruiken? Houdt dan rekening met harm-reduction tips die op onze site staan. Doseer laag, laat je drugs testen en zorg voor een ervaren trip-sitter die je kan begeleiden.

Ik hoop je zo voldoende geinformeerd te hebben. Heb je nog vragen? Laat het ons gerust weten. Maak je de keuze om toch te gebruiken en gaat het fout? Ook dan ben je van harte welkom om contact te zoeken!

Met hartelijke groet,

Dion

04 februari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG