Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Beste Meneer/Mevrouw, Ik heb een vraagje over het combineren van drugs waar ik niets over kan vinden op het internet en ik hoop dus dat u mij misschien kunt helpen nadenken hierover. Weet u of er een wetenschappelijke verklaring is voor het volgende effect: na het gebruik van XTC (een kwartje van een 200mg pil, voor een 85kg persoon) voelt Jantje zich slap zoals het gevoel van een hypo wanneer je bloedsuiker tekort komt (zwak, rubberen benen, trillerige handjes). Echter, als hij vervolgens een biertje drinkt verdwijnen deze klachten meteen en voelt hij meteen (enkele seconden) de warme gloed van de XTC werking. Zij vriend pietje heeft PRECIES hetzelfde. Hun hypothese is dat XTC op sommige mensen het effect geeft dat de bloedsuikerspiegel in 1 klapt doet kelderen, en dat de koolhydraten van het biertje de bloedsuikerspiegel weer naar een normaal peil brengen. Heeft u hier vaker van gehoord? Heeft u hier wetenschappelijke verklaringen voor? Want als het inderdaad de koolhydraten zijn dan zouden Jantje en Pietje net zo goed Cola kunnen drinken voor dezelfde doeleinden. Ik zou uw gedachten hierop erg waarderen. Hartelijk dank!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat een interessante hypothese. Hier heb ik geen wetenschappelijke verklaring voor. Wetenschappelijk onderzoek naar psychoactieve stoffen (stoffen die het zenuwstelsel beïnvloeden) die op de opiumwet staan is erg lastig. Laat staan onderzoek op mensen in combinatie met alcohol.

Alhoewel ik hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor heb, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat het gebruik van xtc (=mdma) de bloedsuikerspiegel dusdanig beïnvloed dat het een hypo kan veroorzaken. Het gevoel van zwakheid, rubbere benen en trillende handen komen wel overeen met het opkomen van de effecten van mdma.  Wat ook een mogelijkheid is, is dat er te laag gedoseerd wordt. Hierdoor komt het mdmaniveau niet (goed) over de drempelwaarde komt en je eigenlijk de bijwerkingen veel nuchterder beseft zonder de euforie. Bij een dosering van 1-1,5mg mdma per kilo lichaamsgewicht maximaal, verklein je de risico's en vergroot je de effecten. Overigens de combinatie met alcohol brengt meer risico's met zich mee.

Er is overigens nog wel enige samenhang met bloedsuiker spiegel. Het suikergehalte zal eerst stijgen door de adrenaline die vrijgemaakt wordt. Daarna kan het dalen door de verhoogde verbranding, ook bijvoorbeeld door dansen. Daarna, dus door een latere reactie, zorgt de toename van het stresshormoon cortisol, Het stuurt ook glucose naar het bloed om energie beschikbaar te maken voor de spieren + mogelijk verhoging van suikers door de verbranding van eiwitten uit spierweefsel. Echter verwacht ik dat het niet een dusdanige beïnvloeding is dat het een hypo veroorzaakt.

Ik hoop zo je vraag beantwoord te hebben. Mocht je nog met vragen zitten, hoor ik het graag.

Met hartelijke groet,

Dion

 

11 september 2018
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG